Ketogena prehrana je najgora za okoliš, ali i zdravlje

Kad bi trećina svježa prešla na vegetarijansku prehranu to bi imao jednak učinak kao da se dnevni promet osobnim vozilima smanji za oko 540 milijuna kilometara

Baš kao što je kraj godine vrijeme za donošenje novih odluka koje bi život trebalo učiniti boljim tako da se i dolaskom toplijih vremena počinje razmišljati o kilogramima. Topljenje kilograma i uvođenje zdravih navika nerijetko završi kao i novogodišnje odluke – na pokušaju, odnosno mnogi se ne odmaknu dalje od istraživanja potencijalnih novih načina prehrane.

Za one koji ustraju, žele prijeći na zdravu prehranu, a uz to ne štetiti okoliš, zanimat će se istraživanje sveučilišta Tulane koje je rangiralo šest popularnih dijeta ili vrsta prehrane. Istraživači su rezultate objavili u The America Journal of Clinical Nutrition, studija je obuhvatila preko 16 tisuća odraslih osoba u razdoblju od 2005. i 2010. godine.

Kasnije su prikupljeni podaci podijeljeni u šest kategorija – keto, paleo, veganska i vegetarijanska prehrana, pescetarijanska i ‘omnivores’ ili prehrana koja uključuje životinjsku i biljnu hranu (svejedi).

Najzdraviji pesketarijanci

Kako prenosi Business Insider, pokazalo se da prosječna konzument ketodijeta stvara gotovo tri kilograma ugljičnog dioksida na svakih 1000 kalorija, što je četiri puta više od veganskog tanjura slične kalorijske vrijednosti. Drugim riječima, ispada da je biljna prehrana najbolja opcija za okoliš, dok je keto najlošija.

Prema ketogenoj prehrani 70 posto kalorija dolazi iz hrane s visokim udjelom masti, dok se ugljikohidrati konzumiraju minimalno. Budući da je industrija mesa jedna od najvećih zagađivača, ti rezultati nisu nimalo iznenadili istraživače.

Nakon kete, najgora po okolišu je paleo-dijeta prema kojoj se jede onako kako su jeli naši preci prije nego što su postali poljoprivrednici. Na jelovniku se stoga rijetko nalaze žitarice i mahunarke, a dominira meso, određeno povrće, voće i orašasti plodovi. Za paleo-obrok kalorijske vrijednosti od oko tisuću kalorija emitira se 2,6 kilograma ugljičnog diokisda.

Najmanja količina emisija zabilježena je u pescetarijanskoj prehrani (vegetarijanska prehrana s ribom), vegetarijanskoj i na kraju veganskoj, odnosno biljnoj prehrani.

Svejedi, odnosno pojedinci koji jedu sve su se smjestili na četvrto mjesto, a upravo ih je bilo najviše. U kategoriji svježeg okoliša najmanje štete oni koji preferiraju mediteransku (s više ribe, povrća i zdravog masnoća) i takozvanu DASH prehranu (minimalno crvenog mesa).

Kad je pak o zdravlju r

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr