Ovo su najveće propasti banaka u modernoj povijesti

Banka Silicon Valley propala je prošlog tjedna brzinom svjetlosti, a za njom su pale i druge dvije banke, Silvergate Capital i Signature Bank koje su bile jako izložene kripti. Iako su američki regulatori bankarske industrije poduzeli hitne mjere kako bi zaustavili rizik od zaraze, mnogi se pitaju što bi se sljedeće moglo dogoditi, i tko bi mogao krenuti istom putanjom ako gore tri nabrojane banke.

Deset najvećih propasti banaka od 2001

Posljednji put kad se dogodio veliki bankarski kolaps, uslijedila je poplava gašenja banaka. Nakon što su banke krajem 2007. izvijestile o milijardama gubitaka drugorazrednih hipoteka, raspoloženje se počelo mijenjati. Kako su gubici 2008. narasli, to je pokrenuo napad na banke u sjeni – institucije koje nisu regulirane kao banke, ali izvode slične radnje. Tada su banke i banke u sjeni držale preuzete hipoteke kao kolateral. U to vrijeme također je bilo teško utvrditi vrijednost te imovine, a kreditna kriza potaknula je val propasti banaka. Tijekom financijske krize 2008. godine dogodio se najveći bankrot neke banke, a radilo se o banci Washington Mutual koja je zatvorena s 307 milijardi dolara imovine i 188 milijardi dolara depozita.

Banke koje su propale posljednjih dana držale su američke državne obveznice kao kolateral. Njihova vrijednost je pala jer su kamatne stope skočile. Njihova baza kupaca također je koncentrirana, što smanjuje diverzifikaciju. Baš kao što je banka Silicon Valley opsluživala nišnu klijentelu tehnoloških startupa s potporom poduzetnika, Silvergate Capital je surađivao uglavnom s visokorizičnim kripto tvrtkama. Budući da su te banke ulagale depozite u dugoročne obveznice kada su kamatne stope bile povijesno niske, to je bio odraz pogrešnog upravljanja rizikom i pretpostavke da će kamatne stope ostati na tim razinama, što se nije dogodilo.

Što se sada događa?

Regulatori američkih banaka pokazali su da su ozbiljni u pogledu izdvajanja budućih pada. Federalne rezerve, Ministarstvo financija SAD-a i FDIC poduzeli su hitne mjere kako bi svim štedišama Silicon Valley Bank i Signature Bank omogućili pristup njihovim sredstvima. JPMorgan Chase, Morgan Stanley i Royal Bank of Canada su među bankama koje su isprva pokazale interes, ali su se povukle nakon due diligencea. Regulatori su poduzeli brzu akciju isplate štedišama, rekavši da su Silicon Valley Bank i Signature također pokrenuli ‘sličnu iznimku sistemskog rizika’. Iako obje banke nisu dospjele na popis sustavnih važnih banaka Odbora za financijsku stabilnost, regulatori su ipak poduzeli mjere.

Zanimljivo, Federalne rezerve prošle su godine napravile procjenu banaka koje su prošli recesijski stres test, a zanimljivo je da ni Silicon Valley Bank ni Signature Bank nisu pronađene na tom popisu.

Dalje u prošlost

Ako odemo malo dalje u prošlost, vidjet ćemo da su banke propadale i prije financijske krize. Naravno, stariji se toga sjećaju, ali treba podsjetiti i mlađe. Na primjer, Gibraltarska štedionica i kreditna banka propala je u ožujku 1989. Samo dvije godine prije nego što je savezna vlada preuzela Gibraltar, izvršni direktor Herbert J. Young objavio je dioničarima da banka dobro posluje i da su ključni temelji postavljeni. Nažalost, za dioničare, loše upravljanje ulaganjima u nekretnine i hipotekarnim vrijednosnim papirima dovelo je do kolapsa institucija, a Security Pacific Corporation kupila je Gibraltar Savings nakon što je propala.

Bank of New England je napredovala kada je tržište nekretnina bilo u procvatu, ali se borilo kada se tržište ohladilo. U četvrtom kvartalu 1989. banka je zabilježila gubitak od 1,23 milijarde dolara. Do rujna 1990., gotovo polovica bankarskih građevinskih zajmova i 20 posto komercijalnih hipoteka bili su u zamjeni. Banka se nije uspjela oporaviti prije nego što je zatvorila svoja vrata 6. siječnja 1991. godine.

Continental Illinois National Bank and Trust je pala u svibnju 1984. godine i tada je bila okarakterizirana kao najveći propas

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr