Ispustite li jednog dana sklopivi iPhone, on bi se mogao samostalno zatvoriti

Appleovi stručnjaci predali su prošle godine u veljači Patentnom uredu SAD-a patentnu prijavu, koji opisuje “Samouvlačivi zaslonski uređaj i tehnike za zaštitu zaslona pomoću detekcije pada”. Ovaj patent opisuje i ocrtava budući Apple uređaj sa sklopivim dizajnom i savitljivim ili odvojivim zaslonima. Jasno je da se radi o patentu koji bi se odnosio na moguće ugrađene tehnologije preokreni iPhonekoji se može, ali i ne mora, pojaviti na tržištu u narednim godinama.

Zaštita od loma ekrana

Apple dalje u patentu opisuje svoj izum. Uređaji, kažu, mogu svojim senzorima otkriti kada ih ispusti prema podu. Ako se takva detekcija dogodi na sklopivom uređaju, on će imati mogućnost da se u tom trenutku automatski zatvori, odnosno da se njegov uvlačeći ekran vrati u sklopljeni položaj. Cilj toga je zaštititi osjetljiv ekran od izravnog udara o tlo.

Inženjerima je također jasno da u svim slučajevima pada mobitela neće biti dovoljno vremena za njegovu potpunu montažu, pa piše: „čak i savijanje ekrana pod kutom manjim od 180° može pružiti određenu zaštitu, jer će uređaj rubovima udariti o tlo, a ne ekranom” .

Mehanizam bi funkcionirao korištenjem ugrađenog akcelerometra za otkrivanje je li uređaj (recimo iPhone) u slobodnom padu. Kada se nađe u takvoj situaciji, aktivirat će se mehanizam koji će ga pokušati na vrijeme zatvoriti i tako zaštititi. Patent donosi i nekoliko ilustracija mobilnog telefona sa savitljivim ekranom, koji se sklapa ili “mota” unutar svog kućišta, a zatim opisuje razne izazove pri sklapanju takvih zaslona i pripadajuće opreme, poput čipova, LED i OLED elemenata i slično. Patent, kažu, pokriva implementaciju istog mehanizma u sve mobilne uređaje – mobitele, tablete, prijenosna računala, medije IGRAČInosivih uređaja, ali i onih koji bi se koristili kao sklopovi za glavu sa ekranima.

Više o temiIzvor:Bug.hr