Problemi u bankarskom sektoru vraćaju njemačku štednju kući

njemački štediše sve više zaziru od polaganja depozita u inozemstvu, unatoč višim kamatama, i okreću se domaćim bankama nakon previranja koja je izazvala propast američkog Banka Silicijske dolinepokazuj podatke koje je prikupio Reuters.

Njemačka kućanstva drže u bankama dva bilijuna eura gotovine, au potrazi za većim povratima mnogo su novca polagala putem interneta u malim bankama u slabijim gospodarstvima, poput Litve, Maltea, Italije i Portugala, primjećuje Reuters.

Oročeni depoziti, poznati u Njemačkoj kao Festgeld, omogućuju štedišama isplatu kamata ako se novac položi na nekoliko mjeseci ili godina i bili su “zakon” za Nijemce sve dok nisu izgubili privlačnost zbog oštrog pada kamata prije deset godina, Reuters bilješke.

Ne, situacija se stubokom promijenila 10. ožujka, kada je kolaps SVB-a izazvao previranje u bankarskom sektoru, pokazuju podaci koje su Reutersu dostavile dvije njemačke internetske stranice za usporedbu kamatnih stopa u bankama.

Potražnja za polaganjem depozita u inozemstvu s utvrđenim rokom dospijeća pala je od 10. ožujka za 15 do 20 posto u odnosu na veljaču, pokazuju podaci internetskih platformi Provjerite24 ja Biallokoje surađuju s bankama na oglašavanju i nude takve proizvode.

U istom razdoblju, njemačke banke, koje su kao sigurnije zbog visokog kreditnog rejtinga zemlje i dvije odvojene sigurnosne mreže za depozite, zabilježile veću potražnju za uslugama čuvanja depozita, navode obje platforme.

– Raspoloženje ulagača promijenilo se nakon 10. ožujka – rekao je za Reuters direktor Check 24 Moritz Felde.

– Primjećujem jačanje potražnje za (uslugama) banaka koje se u zemljama nalaze s najvišim ‘trostrukim A’ kreditnim rejtingom – dodao je Felde.

Vraćanje Nijemaca na domaći, sigurniji teren zrcali, iako u manjoj mjeri, odljev depozita u SAD-u iz malih u velike banke nakon kolapsa SVB-a, moglo bi povećati troškove financiranja zajmodavcima u slabijim europskim gospodarstvima koja su željela privući taj novac.

Bitka za depozito

Check24 i konkurentske platforme ne objavljuju brojke o obujmu transakcija pa je teško reći koliko su novca Nijemci položili u inozemstvo, dodaje Reuters.

Ako su strane banke uspjele privući tek desetinu od 83 milijarde eura oročenih depozita koliko su Nijemci u proteklih šest mjeseci položili u domaću banku, to je za manje zajmodavce među njima još uvijek golem iznos na koji više nisu mogli računati. Kako bi ih privukli, nude veće kamate.

Najveću kamatnu stopu, na depozite oročene na godinu dana, isplaćuje mala talijanska investicijska banka Smart Bank, od 3,5 posto, pokazuju u četvrtak najnovije ponude na glavnim njemačkim platformama za usporedbu.

Slijede malteška Izola banka i hrvatska Banka Kovanica s 3,45 posto, prema podacima tih platformi koje prenosi Reuters.

Usporedbe radi, najviše što su štediše mogle dobiti u nekoj njemačkoj banci bilo je 2,55 posto, i to u online banci SWK.

Iako su kamatne stope na oročene depozite općenito porasle tijekom prošlog mjeseca, njihovo povećanje bilo je izraženije kod stranih banaka, rekao je glasno Biallov

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr