Pokrenuta platforma PetNula za testiranje znanja od 5. do 8. razreda

Platforma je metodologijom potpuno prilagođena kurikulumu hrvatskog obrazovnog sustava.

Tehnologijom temeljena na uspješnim iskustvima iz Poljske, pokrenuta je PetNula, digitalna platforma za ponavljanje gradiva od petog do osmog razreda osnovne škole.

Platforma je metodologijom potpuno prilagođena kurikulumu hrvatskog obrazovnog sustava, a nastala je iz težnje da se djeci na jednom mjestu sistematizira kompletno gradivo viših razreda osnovne škole i omogući testiranje vlastitog znanja, kako za nadolazeće nacionalne ispite, tako i za pripremu za upis u željenu srednju školu. .

Jedna od inicijatorica projekta, Natalia Zielinska, okupila je veliki broj učitelja i obrazovnih stručnjaka – autora udžbenika, mentora na natjecanjima, savjetnika i izvornih govornika stranih jezika — koji su se razvili prema strukturi i vrsti zadataka iz Vodiča za nacionalne ispite NCVVO-a.

“Oduvijek sam bio usmjeren na edukaciju i širenje znanja, a te su se aktivnosti, zbog ili zahvaljujući pandemiji, počele pretakati u digitalni svijet. Budući da već dulje vrijeme surađujem s vodećom poljskom e-Learning tvrtkom GroMar, koja je, primjerice, izradila službenu digitalnu platformu za obrazovni sustav Poljske od vrtića do fakulteta, au Hrvatskoj djeluje već treću godinu, prepoznali smo prostor za ponuditi korisnicima novu edukativnu platformu.

Web aplikacija nudi više od 1400 zadataka iz hrvatskog i engleskog jezika

U Poljskoj, primjerice, već postoje dva takva rješenja; jedno su čak i srednjoškolci napravljeni za svoje buduće kolege, i takav proces vježbanja uz pogreške i testiranje pokazao se kao vrlo učinkovit način učenja, jer učenje i jest proces, koji treba trenirati i nadograđivati”, pojašnjava Zielinska.

Rutva Primorac iz GroMara napominje kako sve veći broj svjetskih istraživanja pokazuje kako djeca pozitivno reagiraju na e-learning platforme i lakše uče u takvom okruženju, dok su među formatima upravo vježbe, kvizovi i testovi prepoznati kao najdraže opcije, zbog čega su implementirani u PetNuli.

“Web aplikacija zasad nudi više od 1400 zadataka i materijala za ponavljanje iz Hrvatskog i Engleskog jezika, a korisnicima omogućuje učinkovitu sistematizaciju naučenog sadržaja putem infografike, tablice za ponavljanje i pitanja za samoprocjenu, pružajući im povratnu informaciju i mogućnost ponovnog pokretanja testova”, objašnjava Rutva Primorac.

Platforma PetNula dostupna je korisnicima od sredine veljače, kada je kroz soft launch prikupila prve povratne informacije; projekt i realizaciju pozitivnim su ocijenili učenici, roditelji, ali i nastavnici. Među njima i učiteljica Dejana Ogrizović koja je istaknula kako je platforma odlično prilagođena za pripremu učenika osmih razreda za nacionalne ispite.

“Vrlo je korisno za svakodnevno ponavljanje razreda i utvrđivanje znanja jer prati razrede od 5. do 8. razreda. Zadaci su prilagođeni učenicima, od jednostavnijih do složenijih zadataka gdje učenici mogu postepeno testirati svoje znanje i vidjeti na kojem su stupnju.

Pr

Više o temiIzvor:Poslovni.hr