Kripto mjenjačnica Bybit lansira Mastercard debitnu karticu

Kripto mjenjačnica Bybit sa sjedištem u Dubaiju planira lansirati novu debitnu Mastercard karticu kako bi se omogućila kripto plaćanja u SAD-u i određenim europskim državama.

Bybit će pretvoriti bitcoin, eter, USDC, USDT ili XRP korisnika u američkim dolarima ili eurima prije plaćanja.

Nakon lansiranja kartica će biti dostupna stanovnicima Velike Britanije i određenim zemljama unutar Europskog gospodarskog prostora. Bybit zahtijeva minimalni kripto saldo u vrijednosti od deset funti ili eura za kripto plaćanje.

Kartica će prvo pokušati upotrijebiti fiat ili pretvoriti odabranu kriptovalutu korisnika u fiat za plaćanje. Bybit će naplatiti 9 posto naknade za kripto konverziju za kripto plaćanja. Plaćanja u stranoj vrijednosti povlače dodatnih 0,5 posto devizne naknade. Ako stanje odabrane kriptovalute nije dovoljno, transakcija će biti odbijena. Mjenjačnica će zamrznuti sredstva korisnika dok trgovac ne izvrši transakciju.

Korisnici Bybita koji se prijavljuju za karticu moraju povezati adresu e-pošte i telefonski broj sa svojim Bybit računom. Ti će podaci omogućiti korištenje Google Two Factor autentifikacije. Kupci u SAD-u i određenim zemljama Europskog gospodarskog prostora također moraju dostaviti putovnicu ili osobnu iskaznicu i dokaz o adresi ne starijoj od tri mjeseca kako bi se izvršio postupak provjere identiteta.

Binance je lansirao Mastercard debitnu karticu u Latinskoj Americi u siječnju 2023. kako bi brazilskim korisnicima omogućio plaćanje kod trgovaca koji prihvaćaju Mastercard koristeći 14 kriptovaluta.

Favoriziraju li platne mreže centralizirane stablecoine?

Stablecoin stvara vitalnu vezu između decentraliziranog i tradicionalnog financijskog svijeta. Oni su vezani za vrijednost jedne jedinice određene fiat valute putem algoritama koji koriste druge kriptovalute ili imovinu izvan lanca blokova poput državnih obveznica.

Platne mreže poput Mastercarda mogu otkupiti stablecoine za fiat value bez potrebe za samom konverzijom. Posebno, ove mreže favoriziraju izdavatelje centraliziranih stablecoina, a ne decentralizirane.

Mastercardovo nedavno partnerstvo s tvrtkom Immersve korisnicima omogućuje plaćanje virtualnih i fizičkih dobara te korištenje usluga Mastercardove mreže. Korisnici plaćaju kripto putem novčanika sa vlastitim skrbništvom. Nakon uspješne transakcije, korisnikova kripto valuta pretvara se u USDC stablecoin za fiat namiru na mreži Mastercard.

Nedavno izvješće Reutersa sugeriralo je da Mastercard i Visa ‘usporavaju’ svoje kripto planove, iako je Visin šef kripto odjela rekao da će se nastaviti s projektima povezanim sa stabilnim kovanicama.

Centralizirani izdavači Lanac ja Krug oni drže vrijednost svojih tokena koristeći fiat rezerve.

Decentralizirani izdavatelji, s druge strane, često održavaju vrijednost svojih tokena putem arbitraže ili algoritama prekomjernog kolateralizacije. Na primjer, stvoriti jedan DAIstablecoin koji je izdao decentralizirani protokol MakerDAOu pametni ugovor mora se položiti ether vrijedan više od 1 dolara.

Međutim, decentralizirani stablecoini mogu predstavljati veći rizik za platne mreže od centraliziranih jer njihove slabosti često postaju očite samo tijekom razdoblja tržišnog stresa.

DAI je izgubio paritet s američkim dolarom tijekom pada u ožujku 2020

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr