Je li naš poslovni uspjeh doista zapisan u zvijezdama?

U Hrvatskoj i dalje mnogi vjeruju da sudbina unaprijed određuje kakve ćemo poslovne uspjehe imati u životu. Pa iako takav pogled može biti i pozitivna motivacija, važno je nikad ne zaboraviti da presudnu ulogu za svakog od nas imaju inicijativa i rad na sebi.

Poslovna karijera sastoji se od uspona i padova, osim ako niste odlučili prihvatiti srednje plaćen posao na kojem namjeravate provesti čitav radni vijek.

Za sve ostale poslovni život donosi mnoga uzbuđenja, nade, ali i neizvjesnost, zbog čega nije iznenađenje da mnogi u našoj zemlji vjeruju u povremeno ili stalno uplitanje “viših sila”, o kojima zapravo ovisi konačni ishod našeg djelovanja.

Pa tako neki smatraju da na ostvarenje poslovnog uspjeha može utjecati naš znak u horoskopu ili neki drugi čimbenik iz svjetske astrologije, dok se drugi oslanjaju na pomoć božanskih sila koje bi im trebale osigurati da konačno dođu do financijskog blagostanja i poslovne stabilnosti.

Praznovjerje je nešto što utječe na poslovno razmišljanje mnogih, ne samo u Hrvatskoj već čak iu najrazvijenijim zemljama Dalekog Istoka, a objašnjavanje onoga što se dogodilo pomoću iracionalnih argumenata pojavljuje se u baš svim kulturama.

Dakle, mnogi vjeruju da je rezultat našeg poslovnog djelovanja nešto što je zapisano u zvijezdama, uvelike određenim faktorima na koje ne možemo utjecati. To je nešto što vas može sputati ako odete predaleko s takvim razmišljanjem, no činjenica je da svatko od nas barem malo vjeruje u faktor sreće, odnosno u “više sile” na koje nije lako utjecati.

Isplati se samo vjera u pozitivnu sudbinu

Istina je da mnoge stvari na ovom svijetu zapravo ne možemo objasniti razumnim argumentima, pa je zato sasvim normalno da nam s vremena na vrijeme pada na pamet i ona teško dokaziva objašnjenja.

Pa vam tako abecedna sanjarica može dati svoje objašnjenje vaših snova, no podsvijest je vrlo komplicirana i teško je dati jedinstven odgovor o razlozima zašto ste nešto sanjali.

To se ponekad odnosi i na vašu karijeru. Ali u poslu se isplati vjerovati samo u pozitivnu sudbinu, jer ako ste sigurni da je vaš uspjeh zapisan u zvijezdama, onda ćete se doista potruditi da ga i ostvarite.

S druge strane, oni koji u sudbini traže opravdanje za poslovne neuspjehe vjerojatno nikada neće napredovati i ostvariti zacrtane ciljeve.

Rad na sebi važniji od sudbine

U poslu je gotovo sve mjerljivo, pa objašnjenje svojih postupaka prije svega treba tražiti u brojkama. Ako nema pravog odgovora u brojkama, onda bi se to moglo skrivati ​​u vašim komunikacijskim vještinama koje mogu biti razlike između uspjeha i neuspjeha.

Važno je također naglasiti da poslovni neuspjeh nije nešto trajno i vječno. Baš suprotno, radi se o koraku unazad iz kojeg možete mnogo naučiti, kako biste povukli prave poteze u budućnosti i bolje svladali sličnu situaciju.

Zato je svakako od vjere u sudbinu puno važnije raditi na sebi i stalno usavršavati svoje vještine, kako bismo bili konkurentniji na tržištu. Također nije bitno uvijek imati širom otvorene oči, kako biste uočili priliku koja vam se ukazala, možda u nekoj poslovnoj sferi za koju niste mislili da može biti isplativa.

I da, ne smijemo zaboraviti inicijativu koja je u potpunoj suprotnosti s prepuštanjem sudbini. Naime, bez povlačenja odlučnih poteza i aktivnog traženja prilika za uspjeh male su šanse da ćete doista ostvariti ono čemu ste cijeli život težili.

U svakom slučaju, nema ništa loše ponekad sebi objasniti događaje u svom živom

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr