Filmski maraton: Filmovi s najviše osvojenih Oscara u prošlom desetljeću

Filmovi s najviše Oscara

Ususret Oscarima, pripremili smo retrospektivni filmski maraton s filmovima koji su u prošlom desetljeću osvojili najviše zlatnih kipića. Korak po korak mijenjali su tehnološki aspekt filmova, vraćali popularnost određenog žanra ili mijenjali teme o kojima filmovi progovaraju. Filmovi s najviše Oscara čine idealan maraton koji će nam rasplamsati uzbuđenje oko nadolazeće, 95. po redu dodjele. Jedan najbolji pronađite u nastavku!

Parazit

Parazit

Na posljednjoj dodjeli koju smo gledali bez pandemijskih mjera i ograničenja, Parazit je bio ultimativni pobjednik. O ovom filmu na široko je pisalo – domaći i strani mediji napokon su u prvom planu gurnuli djelo fantastičnog Bong Joon-hoa. Južnokorejski režiser briljirao je socijalnom satirom koja prati jednu siromašnu obitelj koja živi u lošim životnim uvjetima, a spletom okolnosti jedan se po jedan infiltrira u život druge, izuzetno imune obitelji. Međutim, tko im jamči da jedini koji, uz posao, uživaju u onome što raskošna kuća nudi? Duhovita, dirljiva, napeta i potresna drama oduševila je sugestivnošću i načinom na koji je oslikala društveni jaz, a na Oscarima je osvojila četiri kipića – za najbolji međunarodni film, najbolji originalni scenarij, najboljeg redatelja i najbolji film uopće.

Ludi Max

Ludi Max specifičan je zbog načina snimanja, ali i odnosa Toma Hardyja i Charlize Theron. No 2015. godine o njemu se pisalo zahvaljujući čak šest zlatnih kipića. Većina je osvojenih priznanja upravo tehničke naravi – najbolje miksanje zvuka, montaža zvuka, šminka, kostimografija, dizajn produkcije i najbolja montaža. Film je pratio Theron kao Furiosu koja, godinama nakon propasti civilizacije, planira sa ženama tiranina bijeg, a pritom se mora udružiti s bivšim bjeguncem i samotnjakom Maxom Rockatanskyjem (Hardy).

La la zemlja

La la zemlja jedan je od naslova oko kojeg se i danas lome koplja. Pitak, zabavan, na momente dirljiv, velik se dio kritike i publike pitao vrijedi li, unatoč ovim značajkama, hypea i nagrada koju je dobio? Mjuzikl Damiena Chazellea dobio je fascinantnih 14 nominacija što ga je učinilo naslovom s najviše nominacija svih vremena, uz filmove Sve o Evi ja Titanski. Osvojio je čak šest među kojima su Oscari za dizajn produkcije, najbolju originalnu pjesmu, kinematografiju, originalnu glazbu, najbolju glumicu i najboljeg redatelja. Prije svega neodoljivo šarmantan, La la zemlja govori o paru – mladoj Miji koja želi uspjeti kao glumica i Sebastianu koji sanja o vlastitom jazz klubu. U Los Angelesu njih dvoje pokušavaju uspjeti kao pojedinci, ali i kao par, a na tom putu često se susreću s raznim preprekama.

Češka rapsodija

Dugoiščekivani film rezultirao je lavinom pohvale za izvedbu Ramija Maleka, a cilj mu je bio prikazati fenomen grupe Queen i Freddieja Mercuryja. Iako po mnogima film Freddiejevu priču nije prikazao u potpunosti, fantastična glumačka postava i impresivni glazbeni komadi učinili su ga nezaboravnim. Široka ga je publika brzo svrstala među omiljene godine, dok su filmski kritičari i dugogodišnji kroničari slavne grupe ukazali na brojne manjkavosti. Ipak, film je osvojio četiri prestižne nagrade i to u kategorijama za najbolje miksanje zvuka, najbolju montažu zvuka, najbolju montažu te za najboljeg glumca (Malek).

Kraljev govor

Film s Colinom Firthom u glavnoj ulozi osvojio je ukupno četiri kipića i uz Početak ostvario je najveći trijumf te 2010. godine. Osim kao najbolji film, nagrađen je i za najboljeg redatelja, glavnog glumca i originalni scenarij. Temeljen na istinitoj priči, radnja prati engleskog princa Alberta (Firth) koji mora naslijediti tron ​​i postati kralj Georg VI., a veliki mu pritisak radi govorna mana. Njegova supruga Elizabeth (Helena Bonham Carter) zapošljava profesionalnog glumca i terapeuta (Geoffrey Rush) kako bi mu pomogla riješiti problem, a odnos ovo dvoje muškaraca prerasta u nevjerojatno prijateljstvo.

Umjetnik

Na dodjeli 2011. godine, film Umjetnik bio je izjednačen sa Scorseseovim Moja sestra i osvojio je pet Oscara, uključujući i onaj za najbolji film. Bio je nagrađen iu kategorijama najbolje originalne glazbe, kostimografije, glavnog glumca i redatelja. Postao je prvi film francuske produkcije koji je osvojio nagradu u glavnoj kategoriji večeri, a publici je predstavio crno-bijelu priču o glumcu Georgeu Valentinu (Jean Dujardin). Publika ga obožava, najveća je zvijezda dvadesetih godina prošlog stoljeća, a na snimanju jednog filma zaljubljuje se u mladu glumicu Peppy Miller (Berenice Bejo). Međutim, stvari se mijenjaju u svijetu i filmskoj industriji. Pojava zvuka u filmovima udaljava ove ljubavnike jer kako Peppyna karijera raste, Georgeova polako pada u zaborav.

Više o temiIzvor: Journal.hr