Energetske prilike i neprilike: Dizalice topline i solari podignuli raspoloženje

Sustavi grijanja, ventilacije i klimatizacije (HVAC) čine više od 40 posto potrošnje energije u poslovnim prostorima. To je pozamašna stavka u proračunu svake tvrtke, pa se ne čudi što menadžeri pokušavaju pronaći bolja rješenja na ovom području, pogotovo nakon divljanja cijena energenata.

Svi su se bacili u potragu za boljim tehnološkim rješenjima koja im omogućuju uštedu energije i učinkovitije sustave grijanja, korištenja struje, plina itd. Teško je reći koliko ti sustavi stoje jer mnogo toga ovisi o tome što investitor želi, kolika je kvadratura i obujam prostora, ali sigurno je riječ o znatnom novcu za investitore, recimo u hotele.

Ipak, praksa pokazuje da se takvo ulaganje isplati. Na rad sustava grijanja, ventilacije i klimatizacije (HVAC) odlazi više od 40 posto potrošnja energije u uredima. Već ovaj podatak govori da je to pozamašna stavka u troškovniku svake tvrtke, ali nije čudno što menadžeri pokušavaju pronaći bolja rješenja na ovom području, pogotovo nakon divljanja cijena energenata.

Vrhunske teme

Marin Stojan, projektni menadžer u splitskom Birotermu, poduzeću za projektiranje, izvođenje radova i trgovinu na području tehnike grijanja, klimatizacije, ventilacije te vodovodnih instalacija i odvodnje, kaže da su sada najaktualnije dizalice topline u izvedbi zrak-voda i zrak-zrak, koje se najviše ugrađuju u segmentu HoReCa. Njihova je prednost, objašnjava Stojan, u tome što su jednostavnije za ugradnju od klasičnih kotlova i ne zahtijevaju veće održavanje.

– Osim toga, ove dizalice osiguravaju uštedu energije jer za jedan kilovat električne energije proizvedu tri do tri i pol kilovata toplinske energije – napominje Stojan.

Impresivna je referentna lista te tvrtke kada govorimo o instaliranju grijaćih sustava, klimatizacije, ventilacije, a Stojan veli da je ‘možda najreprezentativniji primjer energetskog uštede na kojem je radila Villa Nai u naselju Žman na jugoistočnom dijelu Dugog otoka. Riječ je inače o OPG-u Nives Morović koji prerađuje masline te pruža ugostiteljske i turističke usluge.

Voditelj ključnih kupaca u Daikinu Hrvatska Ivan Poropat kaže da su ušteda energije, dekarbonizacija i prijelaz s plina kao energenta na dizalice topline također top teme u industriji hlađenja, grijanja i klimatizacije (HVAC) te građevinskom sektoru. Ali ne samo kod njih, nego i kod investitora i programerpa među njima ističe i kanal HoReCa, koji se ne razlikuje previše od ostalih dijelova tržišta (primjerice stanogradnje, obiteljskih kuća, maloprodaje.

– Najbolje rješenje koje se traži svakako su dizalice topline visoke sezonske energetske učinkovitosti, odnosno manje potrošnje električne energije, jer taj element najviše utječe na visinu godišnjih troškova koji se odvajaju za pogon. Traži se i dugoročno rješenje koje će biti ekološki prihvatljivo i pratiti regulativu EU, zato se biraju rješenja s radnim tvarima s niskom vrijednosti GWP-a, ali i mogućnošću produljenog tvorničkog jamstva – napominje Poropat.

GWP, kako se može pročitati na Daikinovoj web stranici, jest potencijal globalnog zatopljenja, odnosno brojčana vrijednost koja predstavlja potencijalni utjecaj koji bi neka radna tvar imala u slučaju ispuštanja u atmosferu. Kad govorimo o ventilacijskim sustavima, prema Poropatovim riječima, vidljiv je trend projektiranja i instaliranja decentraliziranih manjih klima-komora i rekuperatora visokog stupnja rekuperacije energije, ali s tvornički ugrađenim i ožičenim elementima upravljanja i automatske regulacije. Dakle, to su rješenja koja dolaze gotovo iz tvornice. I tržište grijanja doživjelo je promjene zbog pritiska i interesa kupaca jer se, nastavlja on, od tradicionalnih rješenja okrenulo prema onima s obnovljivim izvorima energije.

Okretanje prema obnovljivim izvorima

– Prije svega to se odnosi na fotonaponske panele i već spomenute dizalice topline. Trend je otišao toliko daleko da se hotelske tvrtke ulažu u pokrivanje hotelskih krovova fotonaponskim pločama i zamjenu postojećeg plinskog bojlera toplinskim pumpama. Glavni cilj je imati čim niže troškove energije jer oni na godišnjoj razini mogu ‘pojesti’ zaradu ostvarenu tijekom uspješne turističke sezone – objašnjava Poropat.

Daikin na tržištu HoReCa djeluje indirektno (u suradnji s ovlaštenim partnerima i distributerima te tvrtke) i direktno (prateći ključne kupce i investitore). Od recentnih referenci Poropat ističe sudjelovanje u projektu Hotel Zonar u Zagrebu (mnogima poznatiji kao hotel Panorama), gdje se u sklopu kompletne rekonstrukcije građevine sa sustavom hlađenja prelazi na dizalice topline.

– Možemo spomenuti vrlo slične projekte na dva hotela: Malina u Malinskoj na otoku Krku i Imperijal na Rabu, gdje smo u suradnji s našim partnerima rekonstruirali tradicionalne kotlovnice snage 150 kilovata. Na oba projekta klasični kotlovi za grijanje sanitarne tople vode zamijenjeni su dizalicama topline Daikin Altherma. U spomenutim projektima, ali iu mnogim drugim, uobičajeno je da se investitori žele ulagati u nova rješenja i uređaje za klimatizaciju kako bi smanjili troškove energije i zaštitili se od rasta cijena, osigurali pouzdanu i nesmetanu opskrbu energijom, koja će potom svoje poslovanje učiniti održivim i konačnim isplativim – ističe Poropat.

Neovisni o nestabilnosti

Tvrtka E.ON samo je u prošloj godini instalirala prema načelu ‘ključ u ruke’ blizu 50 MWp fotonaponskih elektrana za svoje poslovne kupce iz industrije. Inače, da bi čitateljima bilo jasnije, megavat-vrh je jedinica koja se upotrebljava za opisivanje nazivne izlazne snage solarnih energetskih sustava u idealnim uvjetima. Kako količina sunčeve svjetlosti varira tijekom dana, tako se mijenja i proizvodnja energije solarnih sustava. Uglavnom, kako navode u E.ON Solaru, koji je dio grupe E.ON Hrvatska, ta tvrtka svojim kupcima pomaže prilikom financiranja gradnje ili ishođenja nepovratnih sredstava.

– U prošloj godini tvrtka je projektirala i instalirala ukupno 48 MWp fotonaponskih elektrana podržavajući tako kupce u raznim industrijama na njihovom putu prema energetskoj učinkovitosti i neovisnosti te smanjenju emisije CO₂. Solarni sustavi tvrtke E.ON Solar industrije s velikom potrošnjom energije omogućuju neovisnu, ekonomičnu i održivu opskrbu energijom uz model financiranja BOT (izgraditi-operirati-prenijeti) ili PPA (ugovor o kupnji električne energije). Kod potonjeg ne ulažete vlastiti novac, već E.ON Solar u cijelosti snosi troškove montaže te se idućih godina brine o održavanju, praćenju i osiguranju elektrane. Nakon isteka razdoblja otplate preuzimaju vlasništvo i upravljanje nad elektranom bez dodatnih troškova – por

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr