Grlić Radman: Hrvatska će omogućiti prijevoz žitarica iz Ukrajine

Poljska, Slovačka i Mađarska zabranile su uvoz ukrajinskog žita, a Ukrajina i Poljska su od petka uspjele dogovoriti deblokadu tranzita ukrajinskog žita.

Hrvatska će omogućiti prijevoz žitarica iz Ukrajine i ponudila je to još prošle godine, rekao je u srijedu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Hrvatska je još prošle godine ponudila da s Lukom Rijeka pomogne u transportu žitarica iz Ukrajine “prije svega u one zemlje u kojima je to nužno, a to su zemlje Afrike”, rekao je Grlić Radman u emisiji “A sada Vlada”.

Poljska, Slovačka i Mađarska zabranile su uvoz ukrajinskog žita, a Ukrajina i Poljska su od petka uspjele dogovoriti deblokadu tranzita ukrajinskog žita.

Hrvatska će “omogućiti transport žitarica”, ao uvozu ukrajinskog žita razgovarat će se na “odgovarajućoj razini”, rekao je Grlić Radman na pitanje hoće li i Hrvatska zabraniti uvoz.

Govoreći o ruskoj invaziji na Ukrajinu, ministar je rekao da Hrvatska “vrlo aktivno pomaže Ukrajini” i da naši saveznici i partneri to prepoznaju.

Smatra da su se oko vojne pomoći Kijevu u Hrvatskom saboru “nepotrebno lomila koplja”. “Imamo 54 zastupnika koji su glasali protiv vojne pomoći za obuku ukrajinskih vojnika. Bila je to fantastična prilika za Hrvatsku da pokaže svoje znanje svijetu”, rekao je.

Grlić Radman je dodao da je i predsjednik Zoran Milanović “imao priliku pokazati na čijoj smo strani i dati doprinos kako bi se prevladale nepotrebne rasprave u Hrvatskom saboru”.

Izbor novog šefa NATO-a

Aktualnom šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu uskoro će isti mandat, a ime njegova nasljednika trebalo bi biti poznato do samih NATO-a u srpnju.

Švedski mediji spomenuli su Plenkovića kao jednog od potencijalnih kandidata za novog glavnog tajnika NATO-a.

Grlić Radman kaže da “to samo govori o tome koju reputaciju uživa Andrej Plenković i koliko je Hrvatska kroz Andreja Plenkovića cijenjena u svijetu”.

Sigurnost zapadnog Balkana

Ministar je u emisiji rekao da je Hrvatska ostvarila najvažnije vanjskopolitičke ciljeve te da “ostaje sigurnost zapadnog Balkana, a prije svega Bosne i Hercegovine”.

“BiH treba nekoga tko će joj pomoći, a to je zasigurno Hrvatska kao članica Europske unije”, rekao je ministar.

Grlić Radman je naglasio da Hrvati u BiH nisu manjina, kako se nekad u svijetu pogrešno tumači. “Bez obzira koliko Hrvata u BiH ima, oni moraju imati zagarantiranu jednaku političku participaciju kao i ostali narodi”, rekao je.

U lipnju će se u Zagrebu održati zajednička sjednica hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH.

Na pitanje o budućim odnosima Srbije i Kosova, Grlić Radman je rekao da je Hrvatska “u interesu dobar odnos” tih zemalja.

Hrvatska je pozdravila aneks sporazuma Beograda i Prištine o putu normalizacije međusobnih odnosa koji je u ožujku prihvaćen u Ohridu. “To je sigurno jedan put naprijed”, dodao je Grlić Radman.

Ponovio je da je Hrvatska bila među prvima koja je priznala neovisnost Kosova i da zagovara da Kosovo priznaju preostale pet članica EU-a – Cipar, Grčka, Rumunjska, Slovačka i Španjolska.

Grlić Radman je komentirao i izbor Jakova Milatovića za crnogorskog predsjednika. Ponovio je da je Hrvatska to pozdravila i poručio da će “njegovo djelovanje biti dokaz njegove proeuropske autentičnosti”.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr