Njemačka i EK postigle sporazum o motorima s unutarnjim izgaranjem

Njemačka vlada je postigla sporazum s Europskom komisijom u sporu oko zabrane proizvodnje novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem, rekli su dužnosnici obiju strana u subotu.

Spor između Berlina i Bruxellesa zbog dogovorenog postupnog prestanka proizvodnje takvih automobila uključio se u pitanje hoće li proizvođači i dalje moći proizvoditi vozila koja će se koristiti takozvana e-goriva nakon 2035. godine.

– Postigli smo dogovor s Njemačkom u vezi buduće upotrebe e-goriva u automobilima – napisao je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans na društvenoj mreži Twitter.

– Sada ćemo surađivati ​​na što bržem usvajanju standarda o ugljičnom dioksidu za regulaciju automobila, a Komisija će potom brzo napraviti potrebne pravne korake – dodao je.

Njemački ministar prometa Volker Wissingkoji se zalagao za promjenu, napisao je da ‘vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem i dalje mogu biti ponovno registrirana nakon 2035. budu li punjena isključivo s CO2-neutralnim gorivima’.

– Europa ostaje tehnološki neutralna – dodao je.

Napredak u pregovorima dogodio se u petak navečer, rekao je Wissing. Govoreći u petak poslijepodne, Wissing je rekao da se ‘posljednja pravna pitanja još moraju razjasniti’.

Sporazum EU-a od listopada prema kojem se tek nakon 2035.

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr