Međutim, većini ljudi smanjenje unosa često nije glavni prioritet u prehrani, osim ako nemaju visok krvni tlak
Kada je riječ o unosu soli u organizam, zdravstvene preporuke posljednjih nekoliko desetljeća govore da unos ne smije biti veći od 23.000 miligrama ili jedne žličice soli dnevno.
Međutim, većini ljudi smanjenje unosa često nije glavni prioritet u prehrani, osim ako nemaju visok krvni tlak. Ne, postoji niz zdravstvenih posljedica koje upućuju na smanjenje unosa soli, piše B92.
Osjećaj natečenosti
Kada jedete veću količinu soli uzrokujete porast razine natrija u krvi, a to bubrezi kompenziraju zadržavanjem tekućine kako bi uravnotežili i normalizirali razinu. Posljedice su obično privremene, ali mogu biti neugodne. Natečeno lice, noge ili ruke znak su da bi trebali smanjiti unos soli.
Osjećaj žeđi
Svaki obrok s visokim sadržajem može izazvati intenzivnu žeđ. Osjećajući povećanje natrija u krvi, receptori u bubrezima i mogu pokrenuti osjećaj žeđi. Tijelo koristi žeđ kao zaštitni mehanizam pa ćete biti natjerani na hidrataciju i snižavanje koncentracije natrija.
Glavobolje
Konzumacija soli uzrokuje trenutni porast krvnog tlaka kod nekih ljudi, a glavobolje su česti simptomi visokog krvnog tlaka. Ne, to se ne odnosi samo na osobe koje imaju problem s visokim krvnim tlakom. U studiji iz 2014. Johna Hopkinsua, istraživači su otkrili da su oni koji su najviše imali najveću učestalost glavobolje.
Povećava se rizik za stvaranje bubrežnog kamenca
Konzumiranje više soli može vas učiniti podložnijim stvaranjem bubrežnih kamenaca. To je zato što višak soli povećava količinu kalcija u urinu. Bubrežni kamenci nastaju kada se kalcij spoji s oksalatima ili mokraćnim kiselinom u mokraći i počne stvarati kristale. Kako ovi kristali postanu veći, kamenci koji se mogu otputovati u urinarni trakt i zaglaviti se.
Možete povećati rizik od demencije
Čini se da visoke razine povećavaju razinu upalnog spoja u mozgu što dovodi do oksidativnog oštećenja i počinje ometati protok krvi. Prema istraživanjima iz 2018. godine, prehrana s visokim udjelom soli povezana je
Više o temiIzvor:Poslovni.hr