Euro ojačao prema dolaru, očekuje se povećanje kamata ECB-a

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valute prošlog tjedna pala jer se očekuje da će Fed idućeg tjedna ostaviti kamate nepromijenjene, dok će ih Europska središnja banka vjerojatno dodatno povećati.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američkih vrijednosti prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošlog tjedna 0,5 posto, na 103,53 boda.

Pritom je tečaj dolara prema europskoj vrijednosti pao 0,4 posto, pa je cijena eura dosegla 1,0750 dolara.

Dolar je oslabio i prema japanskoj vrijednosti, za 0,4 posto, na 139,40 jena.

Tečaj američke vrijednosti prošloga tjedna kretao se u uskom rasponu jer nije bilo vijesti koje bi ga mogle jasnije usmjeriti.

Ulagači ne žele riskirati dok ne vide nove podatke o kretanju inflacije u SAD-u, koji bi mogli utjecati na odluke čelnika američke središnje banke na sjednici idućeg tjedna.

Izvješće o inflaciji bit će objavljeno 13. lipnja, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su potrošačke cijene u svibnju blago pale na mjesečnoj razini, dok će temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene hrane i energenata, vjerojatno ostati povišena.

Vjeruje se da će popuštanje inflacije navesti Fed na pauzu u procesu podizanja kamatnih stopa.

Na tržištu novca trenutno se procjenjuje da postoji oko 75 posto izgleda da će čelnici američke središnje banke na sjednici idućeg tjedna ostaviti kamate nepromijenjene.

Ne, kako inflacija ipak ne pušta dovoljno brzo, većina analitičara smatra da će Fed, nakon stanke u lipnju, u srpnju još jednom povećati kamate.

Idućega tjedna zasjedat će i čelnici Europske središnje banke, a ve

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr