Sve veće potrebe za profesionalcima u projektnom menadžmentu, do 2030. trebat će 25 milijuna voditelja projekata

U organizaciji Učilišta EU Projekti i tvrtke Avelant u petak je održana konferencija o projektnom menadžmentu pod nazivom ‘Izazovi projektnog menadžmenta – znanja i vještine potrebnim uspješnim voditeljima projekata’ na kojoj se govorilo o ključnim izazovima s kojima se suočavaju projekti u Hrvatskoj.

Najprisutnije je, naravno, kašnjenje u provedbi projekata, povećanje cijena radova i dobara te nedovoljno razvijene kompetencije projektnih timova zaduženih za implementaciju složenih projekata. Istaknuti su i da Hrvatska kasni za svjetskim trendovima te se nedovoljno fokusira na dobrobiti koje projekti stvaraju za širu zajednicu.

Ipak, Hrvatska većinu svojih investicija financira iz fondova Europske unije, a prema posljednjim podacima, istaknuli su na konferenciji, Hrvatska sa stopom isplaćenih EU sredstava od 81 posto zauzima 13. mjesto na ljestvici iskorištenosti EU fondova za financijsku perspektivu 2014.- 2020.

Na konferenciji su, uz organizatoreVitomira Veluravnatelja Učiteljstva i Arian Velu,direktoricu tvrtke Avelant, sudjelovali iZlatko Barilović,direktor za razvoj obrazovnih programa Učilišta, Ernest Vlačić,predsjednik Tematskog inovacijskog vijeća za energiju i održivi okoliš,Mladen Vukomanović,predsjednik IPMA Hrvatska, Sanja Georgina Stropnik sanjapredsjednica PMI Hrvatska teMarko Šimacregionalni koordinator PM2 Alliancea.

Kako je tijekom izlaganja potvrdio Vukomanović, oko 32 posto globalne ekonomije odvija se kroz projekte, a do 2027. godine potrebe za 88 milijuna ljudi za rad u projektnim ulogama dok će vrijednost projektno orijentiranog dijela gospodarstva doseći 20 bilijuna eura.

– Međutim, isto tako svjetska istraživanja pokazuju vrlo nisku razinu ostvarenja temeljnih projektnih ciljeva: vremena, novca i opsega, stoga je od izrazitog društvenog interesa razvoj projektne profesije – rekao je Vukomanović naglašavajući da je projektno gospodarstvo stiglo.

Da projekti kreiraju našu budućnost ponovila je predsjednica PMI Hrvatska koja je iznijela podatke da u Hrvatskoj postoji velika potražnja za voditeljima projekata u odnosu na ponudu na tržištu rada, što je ujedno i globalni problem.

– Prema našim istraživanjima, globalna će ekonomija do 2030. trebati nove 25 milijuna voditelja projekatašto je čak 2,3 milijuna stručnjaka na godišnjoj razini – izjavila je Stropnik.

Upravo je ona navela glavne projektne vještine koje je važno posjedovati kao projektni menadžer. To su vještine komunikacije, izgradnja međuljudskih odnosa, suradničko vodstvo, strateško razmišljanje, kreativno rješavanje problema i komercijalna svijest. Te se vještine, tvrdi Stro

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr