Magična ulja koja su vam najbolji saveznici u čišćenju doma

Neka esencijalna ulja imaju antibakterijska, antifungalna i otporna na štetočine svojstva, a istovremeno neutraliziraju neugodne mirise.

Početak siječnja često označava vrijeme da osvježite svoj dom s dubokim čišćenjem. Uobičajeni proizvodi za čišćenje obično su puni kemikalija koje mogu jako mirisati i imati štetan utjecaj na okoliš.

Kada čistimo našu kuću, možemo biti privlačno uzeti najbliže sprejeve i dezinfekcijska sredstva kako bismo podove, sudoperi, kade i tuševe temeljito očistili. Međutim, mnogi od ovih redovitih proizvoda za čišćenje mogu biti štetni za okoliš i naše zdravlje. Da bi smanjili otrovne tvari u zraku, ljudi traže alternativna prirodna rješenja za čišćenje svojih domova, piše Izraziti.

Eterična ulja su ekstrakti biljaka koji se dobivaju pritiskom i parom različitih dijelova biljaka, poput kore, cvijeća i lišća. Ulja su to koja su poznata po svojim egzotičnim mirisima, ali začuđuje i da su korisna i za čišćenje kućanstva. Neka eterična ulja imaju antibakterijska, antifungalna i otporna na štetočine svojstva, a istovremeno neutraliziraju neugodne mirise.

Fotografija: Pixabay

Nedavna istraživanja pokazuju da eterična ulja mogu imati dezinfekcijska svojstva koja su učinkovita protiv virusa i bakterija. Pomiješajte nekoliko kapi esencijalnog ulja u bočicu spreja drugog tekućeg sredstva za čišćenje.

To su prirodni, sigurni, pristupačni i netoksični načini za čišćenje vašeg doma. Yasmin Sharp, stručnjakinja za aromaterapiju u Nikuraiju je podijelila pet najučinkovitijih esencijalnih ulja za upotrebu prilikom čišćenja.

Ulje lavande

Lavanda se povezuje sa snom i smirenošću pa se često koristi kao sprej za jastuke ili za difuzore u spavaćim sobama. Ne, kako tvrdi Yasmin, ulje lavande je korisno i za pranje rublja.

Foto: Unsplash

“To bi moglo zaustaviti razvoj plijesni i vlage u odjeći te daje cvjetni miris. S obzirom da djeluje kao dezinfekcijsko sredstvo i dezodorans, lavanda je njezin sveobuhvatni čistač. Dodajte dvije do tri kapi lavandinog ulja u svoje sredstvo za rublje ili omekšivač prije nego ga ulijete u vašu perilicu rublja”, kaže Yasmin.

Ulje od limuna

Limun je poznat po svojim jakim svojstvima pri čišćenju, ali nije čudno da je limunovo ulje jednako univerzalno.

Fotografija: Pixabay

“Ulje od limuna daje svjež, citrusni miris bez teških kemikalija i koristi se za uklanjanje bakterija i gljivica oko kuće zbog jakih higijenskih svojstava i sposobnosti napada na štetne mikroorganizme. Dobro funkcionira i kada ga pomiješate sa univezalnim sredstvima za kuhinje i WC-e, ostavljajući površinu sjajima. Limunovo ulje se također može koristiti za čišćenje drveta, prozora i tepiha. Za čišćenje površine dodajte pet do šest kapi limunovog ulja u 1/8 šalice vode u sprej boci i nanesite na krpu prije i prođite njome po površinama”, savjetuje.

Ulje mente

Ulje paprene metvice izvrsno je za higijenu jer ima antimikrobna i antifungalna svojstva. Ulje je odličan repelent protiv paukova jer sadrži monoterpenoide koji se smatraju fumigantima.

Ovo prirodno dezinfekcijsko sredstvo ima jak, ali ugodan miris koji može ukloniti bakterije koje se skupljaju u vašoj sobi i na površinama. Najbolje mjesto za korištenje ovoga je u tuševima i kadama, koji često predstavljaju rasadnik bakterija.

Fotografija: Pixabay

Da biste napravili sprej, pomiješajte ¼ šalice alkohola, ¾ šalice vode i 10 kapi ulja mente u sprej boci. Dobro promućkajte, prskajte i nemojte isprati.

Ulje čajevca

Ulje čajevca koristi se već stoljećima, a ovo esencijalno ulje poznato je po svojim antiseptičkim svojstvima i može zaštititi od infekcija. Ovo ulje je najbolje za svakodnevno čišćenje cijele kuće i posebno dobro radi u uklanjanju vlage.

Fotografija: Pixabay

“Nakon naporne blagdanske sezone, vaš kuhinjski sudoper treba obratiti pozornost jer je magnet za plijesan, bakterije i gljivice. Dodajte dva do tri kapi ulja čajevca u jednu šalicu sode bikarbone prije nego što istresete sudoper. Fokusirajte se na odvod i utore kako biste eliminirali plijesan”, dodaje Yasmin.

Ulje bosiljka

Yasmin kaže da bosiljak ima mnogo upotrebe u kućnim poslovima jer je antibakterijski. Jedno istraživanje je pronašlo da uporaba ulja bosiljka može smanjiti bakterije i patogene na hrani, što čuva hranu koju jedemo sigurnom.

Fotografija: Pixabay

“Također je koristan u uklanjanju bakterija s površina i osvježavanju zraka. Raspršite jednu kap razrijeđenog bazilikovog ulja kada pratite svježu hranu kako biste potencijalno smanjili rizik od štetnih mikroorganizama i bakterija”, poručuje.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr