HNB: Usporavanju inflacije u travnju najviše pridonijele cijene energije, očekujemo daljnje usporavanje

HNB je ocijenio da su usporavanju inflacije u travnju u Hrvatskoj najviše pridonijele cijene energije, te se očekuje njeno daljnje usporavanje, između ostalog uz pretpostavku zadržavanja cijena energenata i drugih sirovina na svjetskom tržištu blizu trenutnih razina, koje su znatno niže od lanjskih.

DZS je danas objavio prvu procjenu inflacije za travanj ove godine, nakon koje je godišnja stopa inflacije nastavila usporavati peti mjesec zaredom te je iznosila 8,8 posto, nakon 10,7 posto u ožujku.

Kako su u utorak istaknuli iz Hrvatske narodne banke (HNB), usporavanju ukupne inflacije pridonijele su sve glavne podkomponente, a ponajviše cijene energije, zahvaljujući iščezavanju učinka otkupa plina i električne energije u travnju 2022. godine.

U nešto manjoj mjeri, usporavanju su pridonijele i cijene hrane, uključujući alkohol i duhan, čije je poskupljenje u travnju bilo znatno manje izraženo u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ne, unatoč tome, godišnji rast cijena hrane i dalje je visok te je doprinos cijena hrane ukupnoj inflaciji najveći među glavnim komponentama, napomenuli su.

Naime, kako je objavio DZS, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu koja uključuje hranu, piće i duhan iznosila je 14 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,6 posto, za usluge 7,8 posto, a za energiju 1,1 posto. .

Smanjila se i temeljna inflacija

Iz HNB-a su istaknuli da se smanjila i temeljna inflacija, s deset posto u ožujku na 9,3 posto u travnju, zbog usporavanja godišnjeg rasta cijena usluga i industrijskih proizvoda, što je također rezultat pozitivnog učinka baznog razdoblja.

Pokazatelji kratkoročne dinamike ukupne inflacije, koji mogu biti osobito korisni u uvjetima izraženih promjena trenda kretanja inflacije, i dalje upućuju na nastavak ublažavanja inflacijskih pritisaka, naveli su iz središnje banke, dodajući da je to uvelike rezultat smanjenja pritiska zbog pada cijena uvoza energije i ostalih sirovina. na svjetskom tržištu

Cijene prirodnog plina i električne energije tako su 50 posto niže u odnosu na mjesec prije izbijanja rata u Ukrajini, dok su cijene industrijskih sirovina na najnižoj razini u posljednje dvije godine.

Osim nižih cijena sirovina, navodi HNB, nastavio se smanjivati ​​pritisak u globalnim opskrbnim lancima. No niži troškovi inputa u procesu proizvodnje za sada se relativno dobro odražavaju na proizvođačke cijene proizvoda široke potrošnje.

S druge strane, “zategnuto” tržište rada koje se očituje u snažno rastu nominalnih plaća početkom godine, što je povezano s nedostatkom radne snage i niskom stopom nezaposlenosti, pridonosi zadržavanju tekuće temeljne inflacije na povišenim razinama, iako i dalje znatno nižima u odnosu na sredinu prošle godine.

Nakon blagog porasta u ožujku, inflacijska očekivanja potrošača u travnju su smanjena te se nalaze na najnižoj razini od kraja 2021. godine. Istovremeno, u travnju se smanjio dio poduzeća u industriji i uslužnom sektoru koji očekuju rast cijena u posljednja tri mjeseca, naveli su iz HNB-a.

Inflacija na razini cijele 2023. oko sedam posto

U nastavku godine očekuje se daljnje postupno usporavanje inflacije, koja bi se krajem godine mogla kretati oko pet posto, odnosno na razini cijele 2023. godine u prosjeku iznositi oko sedam posto.

– Očekivano usporavanje inflacije temelji se na pretpostavljenom zadr

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr