Cijene nafte skočile iznad 77 dolara, stišan strah od recesije u SAD-u

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 77 dolara budući da su trgovci ohrabrili podatke s američkog tržišta, koji su prigušili bojazni da bi najveće svjetsko gospodarstvo uskoro moglo kliznuti u recesiju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2,07 dolara nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 77,35 dolara. Prošli petak zaključio je trgovinu u plusu 2,8 dolara.

Na američkom tržištu barel je danas skuplji za 2,05 dolara, odnosno 73,39 dolara. Prošlog petka zaključio je trgovanje s rastom od 2,78 dolara.

Tržište je na kraju prošlog tjedna ohrabrio podatak da su američki poslodavci u travnju neto otvorili 253 tisuće novih radnih mjesta, više nego što se očekivalo, što je stišalo bojazni da bi previranja u bankovnom sektoru mogla već u idućim mjesecima gurnuti SAD u recesiju.

Iako je tempo zapošljavanja ubrzan u usporedbi s ožujkom, broj novootvorenih radnih mjesta još je uvijek niži od prosjeka investitora u prethodnih šest mjeseci pa procjenjuju da će američka središnja banka u takvim uvjetima u lipnju pauzirati podizanje kamatnih stopa.

– Oporavak cijena nafte uslijedio je nakon oporavka dionica energetskih kompanija na Wall Streetu prošle petke nakon snažnih podataka o zapošljavanju u SAD-u, koji su ublažili strahove od skoro recesije – objašnjava analitičarka CMC Marketsa Tina Teng.

OPEC+ planira dodatno smanjiti proizvodnju

Ole Hansen iz Saxo Banke smatra da je pad cijena nafte u proteklim tjednima bio pretjeran.

– Pretjerana prodaja i stabilizacija cijena u Londonu iznad niske razine iz ožujka prislili su trgovci koji su špekulirali s padom cijena da pokriju ispražnjene pozicije, što možda naglašava da su rasprodaje bile pretjerane – nagađa Hansen.

Potporu cijenama pruža i smanjena opskrba vodećih proizvođača, okupljenih u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC), i njihovih saveznika u skupini “neovisnih”, uključujući Rusiju.

Od svibnja do kraja g

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr