MMF: Potrebna su daljnja povećanja stopa, no središnje banke moraju biti oprezne zbog potencijalnih rizika

Europske središnje banke trebale bi biti oprezne zbog potencijalnih opasnosti, od većeg financijskog stresa do razlike u prinosima na obveznice, koje bi mogle doći s daljnjim povećanjem kamatnih stopa, smatra Međunarodni monetarni fond.

Rizici inflacije potiču dužnosnike da nastave sa pooštravanjem, ali će morati biti spretni u slučaju da se pojave nove napetosti sličnim nedavnim previranjima u SAD-u koja su pridonijela padu Credit Suisse.

– Iako su banke u europodručju i Ujedinjenom Kraljevstvu u dobrom stanju, nedavni problemi u bankarskom sektoru pokazuju da se povećanje likvidnosti i financijski stres mogu iznenada isplivati ​​na površinu. Još jedna stresna epizoda mogla bi narušiti rezerve i otežati kreditne i šire financijske uvjete – poručili su iz MMF-a.

MMF je naveo cijeli niz rizika s kojima se suočavaju kreatori politike u europodručju tijekom ciklusa monetarnog stezanja, ali kažu da Europska središnja banka treba nastaviti s povećanjem stopa.

Visoka inflacija, postojanija od očekivane, zahtijeva strogu monetarnu politiku sve dok temeljna inflacija ne bude na putu prema ciljnoj razini od dva posto, rekao je MMF.

“Najgora stvar koju možete učiniti kada se borite protiv inflacije je prerano olabaviti ili prerano prestati jer će zahtijevati još jedan pokušaj stezanja, što će povećati troškove”, objasnio je. Alfred Kammervoditeljica europskog ogranka MMF-a u intervjuu za Bloomberg.

Kazao je i da će monetarnu politiku trebati dodatno zaoštriti kako bi inflacijska očekivanja ostala ‘dobro usidrena’ i vratila inflaciju na ciljanu razinu. Trenutačni MMF-ovi izgledi za ECB predviđaju porast od dodatnih 75 baznih bodova na 3,75 posto.

– U europodručju su potrebna daljnja povećanja kamatnih stopa, a središnje bi banke u europskim gospodarstvima trebale biti spremne za daljnje pooštravanje tamo gdje su realne stope niske, tržišta rada tijesna, a temeljna inflacija visoka – navodi se u

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr