Cijene nafte snažno pritisnule slabe kineske podatke i veliku ponudu

Cijene nafte potonule su u utorak na međunarodnim tržištima na najnižoj razini od kraja ožujka, zbog slabih gospodarskih podataka iz Kine, očekivanja povećanja kamatnih stopa američkog Feda i Europske središnje banke i velike ponude.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je u odnosu na prethodno zatvaranje za 2,41 dolar na 76,90 dolara. Barel je na američkom tržištu izgubio 2,49 dolara, a trgovao se po 73,17 dolara. Prethodnog trgovinskog dana cijene nafte pale su za više od jednog dolara.

Tržište je zanemarilo vijest da je u travnju pala proizvodnja nafte Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), a veću pažnju obratilo na zemlje pod sankcijama, Rusiju i Iran, koje su nastavile pronalaziti tržište za svoju sirovu naftu.

Iranska proizvodnja nafte premašila je tri milijuna barela dnevno (bpd). Iran je 2021. u prosjeku crpio 2,4 milijuna bpd, a pod sankcijama je SAD-a od 2018. godine.

Cijene nafte također su se našle pod pritiskom kineskih službenih podataka objavljenih u nedjelju, koji su pokazali da je proizvodna aktivnost u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte u travnju neočekivano pala. Nejasni ekonomski izgledi u drugim dijelovima svijeta također su potaknuli pad cijena nafte.

Ulagači će nadalje tražiti smjernice od očekivanih povećanja kamatnih stopa središnje banke za borbu protiv inflacije, što bi moglo usporiti gospodarski rast i smanjiti potražnju za energijom.

Očekuje se da će američki Fed u srijedu zaustaviti kamatne stope

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr