Što JPMorgan dobiva akvizicijom First Republica?

Američki regulatori u ponedjeljak su objavili da je financijski div JPMorgan preuzeo First Republic Bank, zajedno sa sto milijardi dolara depozita i ukupnom imovinom od 229 milijardi dolara te će se 84 ureda First Republica ponovo otvoriti kao podružnica JPMorgana.

Preuzimanje je uslijedilo nakon tjedna natezanja američkih banaka i njezinih investicijskih banaka, predvođenih financijskim divom, kako bi se pronašlo rješenje za opstanak. Banka je došla u probleme zbog rastućih kamatnih stopa koje su joj ugrozile financijsku imovinu i naplativost potraživanja, o čemu smo već pisali u Vođa.

Avizicija je okončala sva nagađanja o tome što bi se moglo dogoditi s 14. najvećom bankom u zemlji. Objašnjavajući ugovor, izvršni direktor JPMorgana, Jamie Dimon rekao je da je uslijedio dogovor nakon što su vladini dužnosnici zatražili od tvrtke da ‘pojača’ dogovor koji će ‘skromno’ koristiti najveću američku banku.

Ipak, nema sumnje da se First Republic također preuzme ima strateški smisao za JPMorgan, iako je Dimon rekao da su savezni regulatori prišli njima, a ne obrnuto, u spašavanju Prve Republike. Kao i nakon globalne financijske krize, kada je JPMorgan preuzeo Bears, Stearns i Washington Mutual po najnižim cijenama, najveća američka nacionalna banka ponovno će profitirati od ‘potresa’ u bankarskom sektoru.

Pravo pitanje je sada, što JPMorgan dobiva akvizicijom First Republica? Odgovor na ovo ključno pitanje iznio je Business Insider i to u nekoliko točaka.

Veća prisutnost u Silicijskoj dolini

Pad First Republica, baš kao i Sillicon Valley Banke u ožujku, pruža JPMorganu priliku da privuče velik dio startupova u svoj portfelj.

JPMorgan je prošle godine otvorio kampus za tehnološke inovacije u Palo Altu u Kaliforniji, a nedavno je lansirao svoju platformu Capital Connect za povezivanje malih startupa i investitora. Prva Republika, JPMorgan jača svoj položaj u Silicijskoj dolini gdje broji ukupno 32 podružnice pripojene banke.

Veći broj savjetnika za klijente visoke neto vrijednosti

Ambicije JPMorgana u pogledu upravljanja bogatstvom također će dobiti poticaj kupnjom Prve Republike, s obzirom na to ‘dobiva’ 150 vrhunskih savjetnika koji će se pridružiti poslovnoj jedinici JPMorgan Advisors. Prema financijskom izvještaju za prvo tromjesečje, First Republic je ostvario 289,5 milijardi dolara u ovom području.

Najveća američka nacionalna banka navodno je usmjerena na povećanje broja svojih financijskih savjetnika još od kraja 2019. godine, a 2021. objavili su da planiraju više nego udvostručiti broj djelatnika u odjelu savjetovanja s 450 u tisuću sljedećih pet godina.

First Republic Private Wealth je nekoliko godina agresivno angažirao timove savjetnike za upravljanje bogatstvom kako bi unaprijedio svoje usluge ‘ultrabogatoj klijenteli’. Dok su neki savjetnici propale banke otišli posljednjih tjedana zbog neizvjesnosti, rukovoditelji su se nadali da će dogovor tim savjetnicima dati potrebnu stabilnost.

– Želimo zadržati sve visokokvalitetne ljude, no u svakom poslu u kojem sam ikada sudjelovao, svi drugi pokušavaju zaposliti te ljude u isto vrijeme – objasnio je Dimon, a dodao je i da će biti prilike učiti iz stručnosti First Republica s klijentima visoke neto vrijednosti.

Općenito isplativa akvizicija, a Dimon ponovo heroj

Brojčano gledano, akvizicija je dobra odluka za JPMorgan, piše Business Insider. Banka će preuzeti 173 milijarde dolara kredita, 30 milijardi dolara vrijednosnih papira i 92 milijarde dolara depozita.

Nakon što plati 2,6 milijardi dolara FDIC-u i preuzme oko 2 milijarde dolara troškova restrukturiranja, banka će shvatiti oko 500 milijuna dolara inkrementalnog prihoda. Brojka je koju je Dimon nazvao grubom procjenom.

Nakon što je 2008. preuzeo odgovornost

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr