Njemačka širom otvara vrata stranim radnicima koji će lakše dobiti državljanstvo

Vlada u Berlinu namjerava stvoriti najmoderniju imigracijsku regulativu u Europi.

Njemačko gospodarstvo ne može riješiti problem nedostatka radne snage, a vlada se nada da će ga barem malo ublažiti liberalizacijom useljavanja.

Prema Financial Timesu, ministar rada Hubertus Heil rekao je da će Njemačka stvoriti “jedan od najmodernijih useljeničkih režima u Europi” kako bi ublažila nedostatak radnika koji je postao “stvarna kočnica gospodarskom rastu”.

Očajnička potraga
Ministar Heil ističe kako je imigracijska reforma dio šire kampanje vlade kancelara Olafa Scholza kojoj je cilj privući talentirane radnike iz cijelog svijeta, ublažiti utjecaj nepovoljnih demografskih trendova i omogućiti priljev dovoljnog broja kvalificiranih radnika što je postalo vodeći problem za neke od najvećih europskih kompanija.

Heil je u intervjuu za FT rekao da postoji “očajnička” potraga za radnicima u mnogim sektorima njemačke industrije, a situacija će se u budućnosti samo pogoršavati, s obzirom na to da generacija baby boomera polako odlazi u mirovinu.

“Njemačkoj će nedostajati 7 milijuna radnika do 2035. ako nešto ne učinimo”, kazao je Heil. “A to u konačnici može postati prava kočnica našem ekonomskom rastu”, dodao je ministar zadužen za resor rada. Izmijenjena imigracijska regulativa, koju bi Bundestag trebao odobriti u idućih nekoliko tjedana, uklonit će dobar dio postojećih barijera useljavanju i zapošljavanju stranaca u Njemačkoj.

Primjerice, stranci će moći dobiti posao iako nemaju profesionalnu kvalifikaciju prema njemačkim standardima, pojasnio je Heil. “Bit će dovoljno da imaju ugovor o radu s njemačkim poslodavcem, nešto radnog iskustva i da su završili strukovno obrazovanje u svojoj državi”, dodao je ministar.

Njemačka će također uvesti i “kartu prilika” koja će imigrantima omogućiti prikupljanje bodova temeljem njihovog strukovnog obrazovanja i radnog iskustva, znanja njemačkog jezika ako dobijete ispod 35 godina.

Tko bude imao dovoljno bodova, moći će doći u Njemačku tražiti posao, rekao je Heil koji je tu ministarsku funkciju obnašao od 2018. godine. Još jedan zakon koji će uskoro biti upućen u saborsku proceduru omogućit će strancima lakše dobivanje njemačkog državljanstva.

Još uvijek previše birokratski
Dio udruga poslodavaca smatra da predložena reforma ne ide dovoljno duboko. Postupak useljavanja “i dalje je prebirokratski”, ocjenjuje Thilo Brodtmann iz udruge metalske industrije VDMA. “Zahtjev poznavanja njemačkog jezika i dalje je preširok”, smatra Brodtmann. Prema posljednjem kvartalnom istraživanju Europske komisije, nedostatak radnika ograničava učinak 42 posto njemačkih kompanija iz uslužnog sektora, 34 posto industrijskih kompanija te trećine građevinskih tvrtki.

To se ne čudi s obzirom na broj nepopunjenih radnih mjesta. Istraživanje tamošnjeg Ekonomskog instituta pokazalo je da je prošle godine broj radnih mjesta za koje tvrtke nisu mogle pronaći kvalificiranog radnika dosegao rekordnih 630.000. Samo za ilustraciju, godinu ranije nepopunjeno je ostalo 280.000 radnih mjesta.

Ekonomski analitičari smatraju da je nedostatak radne snage doprinio i nedavnoj vrijednosti štrajkova koji su paralizirali željezničku mrežu i neke od najvećih zračnih luka u zemlji. Inflacija i rastući troškovi života bili su glavni okidači za nezadovoljstvo štrajkaša, ali je nedostatak radnika također moćnim njemačkim sindikatima dao još malo “streljiva” u pritisku na poslodavce i vladu.

Ministar Heil ističe kako vlada u ovoj reformi imigracijskih zakona želi izbjeći greške započete tijekom 60-ih godina kada je u Njemačku pristigao golemi val stranih radnika – čuvenih “gastarbajtera” – ali koje njemačko društvo godinama nije potpuno prihvaćalo. “Nismo im pomogli da se integriraju”, kaže Heil dodajući kako imigranti “nisu samo radnici”. “Oni žele biti dio društva, sa svim prav

Više o temiIzvor:Poslovni.hr