Njemačka traži veliku količinu stranih radnika, evo u kojima su sektori najpotrebniji

Osim stručne radne snage u području skrbi, iz navedenih zemalja trebali bi stići i drugi radnici potrebni njemačkom tržištu rada.

Njemačka se u potrazi za radnom snagom namjerava fokusirati na zemlje izvan Europe poput Brazila, Meksika i Indonezije, rekao je ministar rada Hubertus Heil za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung u subotu.

“Mi zajedno s predstavnicima gospodarstva radimo na strategiji u zemljama u kojima se na tržištu rada nalazi mnogo više mladih i dobro kvalificiranih radnika nego što to domaća tržišta rada mogu apsorbirati”, rekao je ministar rada Hubertus Heil (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung.

Heil je rekao da će se voditi računa o tome da domaće tržište rada ne bude lišeno potrebnih stručnjaka. Naveo je da je to “win-win” situacija.

“Mi profitiramo, ali profitiraju i zemlje porijekla. Mi ćemo se ulagati u stručno osposobljavanje mladih u na licu mjesta, a ljudi koji će doći u Njemačku profitirati će od dobro plaćenog radnog mjesta koje im otvara mogućnost financiranja obitelji kod kuće”, rekao je Heil.

S ministarstvom vanjskih poslova Annalenom Baerbockom u lipnju bi Heil trebao otputovati u Brazilu kako bi razmotrili mogućnost dolaska većeg broja njegovatelja i njegovatelja koji su prijeko potrebni njemačkom tržištu rada.

Slične sporazume trebale bi sklopiti s Meksikom te Indonezijom, a Heil je već u veljači boravio u Gani s istim ciljem.

Kako javlja javni servis ARD, njemačka vlada također vodi razgovore o privlačenju radne snage s Kolumbijom, Tunisom, Marokomom, Egiptom, Indijom, Filipinima i Vijetnamom.

Veliki manjak kvalificiranih njegovatelja/njegovateljica

Osim stručne radne snage u području skrbi, iz navedenih zemalja trebali bi stići i drugi radnici potrebni njemačkom tržištu rada.

Kako je priopćio Institut za njemačko gospodarstvo (IW), krajem 2022. je na agencijama za zapošljavanje u Njemačkoj bilo prijavljeno preko 630.000 radnih mjesta koja nije bilo moguće popuniti zbog nedostatka određene radne snage.

Na sto otvorenih radnih mjesta u sektoru strane njega dolazi samo 33 adekvatno kvalificiranih radnika.

Predsjednik Zaklade za zaštitu pacijenata Eugen Brysch istodobno je kritizirao masovni uvoz njegovatelja i njegovatelja te je ukazao na to da potencijal za lakše popunjavanje otvorenih radnih mjesta u njegovom sektoru postoji i sada u Njemačkoj, ali da je potrebno poboljšati uvjete rada kako bi se taj potencijal iskoristio i radna mjesta postala atraktivnija.

“Par stotina njegovateljica iz Brazila neće rijeti

Više o temiIzvor:Poslovni.hr