Nahrupili su im turisti, a nemaju radnika: “Radi se po 30 dana, 14 sati dnevno”

Iz sindikata turističkih radnika SETE nisu odgovorili je li točan taj podatak, niti u kakvim uvjetima rade zaposlenici u turizmu.

Grčka, mediteranska zemlja koja se natječe s Hrvatskom, Crnom Gorom i drugim ljetnim destinacijama u privlačenju turista, bilježi osjetan povratak gostiju nakon pandemije koronavirusa no nedostaje joj sezonskih radnika.

Delfi je gradić poznat po antičkim ruševinama Apolonovog hrama u kojem je budućnost proricala proročica Pitija. Janis Papathanasiu, 48-godišnji vlasnik hotela Iniohos, sada prognozira uspješnu sezonu.

“Vidimo ljude iz Europe željne putovanja nakon pandemije, a sada čekamo i povratak turista iz Azije”, rekao je Papathanasiou za Hinu.

Na ulici ispred hotela, kojom njegova obitelj upravlja već četvrtu generaciju, prolazi skupina talijanskih maturanata. Razgledaju suvernire u malim trgovinama te se dive zelenim osunčanim padinama.

Delfi, smješten u podnožju brda, ima 3.000 stanovnika i 900 soba za turiste.

Papathanasiu je zadovoljan jer su sve 23 sobe u njegovom objektu popunjene, uglavnom zahvaljujući međunarodnom gospodarskom forumu koji se održava u tom gradiću udaljenom 180 kilometara od Atene.

U zračnoj luci glavnog grada Grčke pristigli putnici dugo čekaju svoju prtljagu jer nedostaje radnika za rukovanje zrakoplovom.

„Radnici u turizmu pustili su ovu profesiju tijekom pandemije i karantene“, kaže Stamatis Hacilazaru, direktor prodaje lanca hotela H Hotels Collection.

“Radnici traže sigurnije poslove, osnovnu obuku i dobru plaću”, dodaje.

Potplaćeni sezonski radnici

Osoba na aerodromu, koju je zamolila za anonimnost, upozorava da Grčkoj prijete gužve tijekom ljeta jer niti radnici iz Azije, koji obično pristaju na niže mjesto, više ne žele prekrcati prtljagu.

„Kažu im da će raditi šest sati, a rade po deset. Nekad i za iznos od 600 eura, pa oni sada odlaze raditi u Španjolsku i druge europske zemlje“, rekla je Hini ta osoba koja na izlazu s aerodroma dočekuje goste.

Iz sindikata turističkih radnika SETE nisu odgovorili je li točan taj podatak, niti u kakvim uvjetima rade zaposlenici u turizmu.

Sindikat POEET rekao je novinama Naftemboriki da radnici u grčkim hotelima rade 30 dana u mjesecu, po 14 sati dnevno, za 900 eura neto pa da mnogi odlaze u zemlju s boljim plaćama.

Grčka se, poput Hrvatske, suočava s nedostatkom zaposlenika u turizmu. Zemlji s 10,6 milijuna stanovnika nedostaje oko 80.000 radnika pa nadu polaže u sporazume s Egiptom, Sirijom, Bangladešom i Pakistanom ne bi privukla tamošnje ljude, izvijestio je prošli mjesec portal Greek Reporter.

Hacilazaru iz H Hotels Collectiona napominje da je nužno poboljšati radne uvjete sezonskim radnicima, omogućiti zaposlenicima obuku te produžiti sezonu izvan ljeta.

No question je ima li Grčka vremena jer su već u travnju nahrupili turisti.

„U Atenu je stiglo 50 posto više gostiju nego u istom razdoblju prošle godine. Većinom su to mladi koji su nakon pandemije opet počeli putovati“, kaže predsjednik uprave atenskog aerodroma Janis Paraskis.

Napominje da se zračna luka nalazi „u prijelaznom razdoblju nakon pandemije“. Ondje je prošli mjesec sletjelo 3,5 posto više putnika nego u istom mjesecu 2019., kada još uvijek nije izbio koronavirus.

Grčka ovisi o turizmu

Turizam sudjeluje s oko 18 posto u BDP-u Grčke pa je zemlja ovisna o njemu. Ponude za razgledavanje znamenitosti, suvenirnice i vozači taksija, koji se natječu za putnike, prisutni su na svakom uglu.

„Ponovno svjedočimo uzletu turizma, napose u Ateni“, napomenula je Chloe Laskaridis, predsjednica Lampsa Hotelsa. Ona tvrdi da raste kvaliteta usluga, odnosno iskustva koja doživljavaju gostiu gradskim restoranima prilikom večeri ili tijekom obilaska trgovine i muzeja.

Zbog toga, kao i zbog trenutne inflacije i želje da se nadoknadi izgubljeni prihod tijekom pandemije, ljetovanja u Grčkoj mogla bi biti skuplja prije prethodnih godina.

“Grčka više nije jeftina destinacija”, kaže Kostanca Sboku-Konstantakopoulou, izvršna direktorica Phaea Resorts.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr