Bijeli štrajk sudaca: Odgoda ročišta nema zakonsko utemeljenje

Piše: Stjepan Lović, odvjetnik u Odvjetničkom društvu Grubišić & Lović & Lalić

Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) pozvao je zbog ‘izostanka dijaloga s izvršnom vlašću’ od 8. do 19. svibnja 2023. odgode sve radnje u prvostupanjskim postupcima, osim u hitnim postupcima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Drugostupanjskim sucima dana je upućeno da se u tom razdoblju održavaju sjednice vijeća, ali bez otpremanja odluka, osim također u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. Za mjere trajanja mjera upozorenja suci koji provode mjere bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u sklopu svoje sudske dužnosti cijelo radno vrijeme.

Tko je jači

Stvarni razlog tih ‘mjera upozorenja’ ili bijelog štrajka jest zahtjev za povećanje plaća sudaca u sklopu izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. UHS je naglasio i da je u proteklom desetljeću znatan priljev predmeta koji se rješavaju, a da pri tome navedeni broj predmeta rješava sve manje sudaca za plaću koja je unatoč znatnoj inflaciji za prvostupanjske suce gotovo jednaka plaća iz 2009. godine, a za specijalizirane sudove te drugostupanjske i Vrhovni sud i manje nego te godine. Vrhovni sud smatra da je za nastalu neželjenu situaciju pretežito odgovorna izvršna vlast svojom politikom nametanja sudbenoj vlasti mnogih važnih, a nepovoljnih uvjeta života i rada, a kao primjeri navedeni su povišene norme, imenovanje vještaka, sigurnosne provjere, donošenje čestih izmjena ključnih zakona, zbog čega sudovi su dovedeni u poluovisan odnos prema Ministarstvu pravosuđa, odnosno prema izvršnoj vlasti.

Stoga je određeni broj sudaca odgodio ročišta dogovorena od 8. do 19. svibnja 2023. pozvavši se pritom na zaključke sa Zborom Udruge hrvatskih sudaca od 31. ožujka 2023. i jedan od Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca od 3. svibnja 2023. Neki su se su kao razlog za odgodu pozvali čak i na Povelju Europske unije o temeljnim pravima ili na Velika povelja Savjetodavnog vijeća europskih sudaca, i to bez ikakva obrazloženja. Važno je upozoriti da niti jedan od tih razloga nije zakonski razlog za odgodu ročišta, a niti zaključci udruge čiji članovi čak ni svi ne mogu imati snagu od zakonskih rješenja. Moglo bi se očekivati ​​barem da oni koji su dužni poštovati i primjenjivati ​​zakon pronađu uporište za zakonom dopuštenu odgodu ročišta.

Koga briga za štetu

Nadalje, odluka o odgodi ročišta donesena je gotovo pa neposredno prije datuma već dogovorenih ročišta, stoga je pitanje koliko će sudionik sudskog postupka rješenje o odgodi dobiti na vrijeme, a koliko će oni imati troškove npr. dolaska na sud koji nije u mjestu njihova prebivališta ili boravišta. Bilo je primjerenije da su ‘mjere upozorenja’ najavljene barem mjesec dana unaprijed pa da se dobije dovoljno vremena da svi sudionici zakazanih ročišta budu na vrijeme obaviješteni o njegovoj odgodi. U većini rješenja o odgodi ročišta nije čak ni naveden novi datum ročišta, zato je neizvjesno koliko će se sudski postupci dodatno oduljiti zbog ovih odgoda.

Nije jasno naznačeno niti koji bi to bili hitni postupci koji ne trpe odgodu, odluka o odgodi ostavljena je na proizvoljan izbor svakom sucu. Sucima je ostavljeno i da sami prosuđuju, i to bez ikakve rasprave, jer su ročišta odgođena, hoće li strankama nastati šteta, i to nenadoknadiva. Kako će suci zaključiti hoće li odgodom ročišta nastati nenadoknadiva šteta ako se to prethodno ne utvrdi sa sudionicama ročišta koje namjeravaju odgoditi? Svaka odgoda ročišta nedvojbeno izaziva nenadoknadivu štetu jer je na neodređeno vrijeme odgođeno pružanje zaštite onih prava koja bi sud trebao štititi.

Povjerenje treba zaslužiti

Vjerujem da je većina suglasna da se sucima treba povećati plaće, da treba poboljšati radne uvjete pod kojima obavljaju sudsku dužnost, da golem broj novih predmeta na sudovima stvara dodatni pritisak na sučelje i da oni nisu jedini krivci za prethodno trajanje sudskih postupaka. Ali većina će se složiti s tvrdnjama da treba početi nagrađivati ​​sučelje koje stručno i učinkovito obavlja svoju dužnost te se udaljiti od obavljanja sudačke dužnosti one koji nisu sposobni za takvu dužnost. A takvih sudaca nije mal

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr