Izvan špekulacija: Kriptovalute imaju raznoliku upotrebu i transformativnu moć

Idući izvan okvira špekulacija i nestabilnih tržišta s kojima se često povezuju, kriptovalute dolaze na svoje mjesto kao transformativna tehnologija i pokret. Premošćujući jaz između tehnoloških inovacija i praktične primjene, korištenje kriptovaluta u svakodnevnom životu postaje sve očitije.

Ostavimo po strani meme tokene i cijelo spekulativno ludilo. Ovaj se tekst usmjerava na praktičnu upotrebu kriptovaluta i na to kako se mogu preoblikovati razne industrije i revolucionirati različite sektore.

Financije: Ne samo za odabrane

Bitcoin ja ethereum, dvije najistaknutije i najveće kriptovalute, redefiniraju financijske transakcije. Pojavile su se decentralizirane financije (DeFi) koji nudi transakcije bez granica, posredničkih naknada i inkluzivnosti. Mnogima u zemljama u razvoju kriptovalute predstavljaju alternativu nedostupnom tradicionalnom bankarstvu.

Blockchain, tehnologija na kojoj se temelje kriptovalute, pojednostavljuje doznake, sredstva koja radnici migranti šalju u svoje matične zemlje. U 2020. takve su transakcije iznosile više od 540 milijardi dolara. Putem blockchaina one se mogu provoditi brže i jeftinije, što se pokazalo korisnim za milijune.

Slično tome, mikroplaćanja, nekada nepraktična zbog visokih transakcijskih troškova, sada su izvedena s kriptovalutama. To otvara nove poslovne modele, uključujući usluge plaćanja uz upotrebu i mikrodonacije.

Umjetnici: Pronalaženje vrijednosti u virtualnom

Utjecaj kriptovaluta nije ograničen samo na financije. Svijet umjetnosti je u tranziciji, vođen nezamjenjivim tokenima (NFT). Ta digitalna imovina omogućuje umjetnicima da prodaju svoj rad izravnim kupcima, zaobilazeći tradicionalne posrednike.

Digitalni umjetnik Pak je dospio na naslovnice prodaje NFT umjetnosti za 92 milijuna dolara. Iako je tako velika prodaja rijeka, događaj je istaknuo potencijal NFT-ova da preoblikuju tržište umjetnina.

Platforme poput Steemit ja glaskoji korisnici nagrađuju tokenima za stvaranje i interakciju sa sadržajem, nudi novi model monetizacije za digitalne autore.

Lanci opskrbe: transparentni i pouzdani

Još jedno područje u kojem blockchain briljira je u povećanju transparentnosti. U upravljanju lancem opskrbe blockchain može pratiti putovanje proizvoda, provjeravajući podrijetlo i autentičnost.

To je korisno u svim industrijama. Medvjedi, tvrtka za dijamante, koristi blockchain kako bi dokazala da su njihovi dijamanti ‘coflict-free’. U prehrambenoj industriji koriste blockchain za praćenje puta proizvoda, osiguravajući kvalitetu i sigurnost.

Potencijal blockchaina nije ograničen samo na lance opskrbe. Primjenjuje se u sustavima glasovanja, oslanjajući se na prevare i pružajući transparentnu evidenciju. Također se može poboljšati provjera digitalnog identiteta, što je sve veća zabrinutost u današnjem digitalnom dobu.

Nije sve glatko

Unatoč obećanju, kriptovalute se suočavaju s preprekama. Regulatorna nesigurnost nazire se velikom poteškoćom. Problemi skalabilnosti i visoka potrošnja energije rudarskih operacija predstavljaju ozbiljne izazove.

Međutim, ti izazovi predstavljaju priliku za inovacije. Kripto sektor nastavlja se razvijati, a nova rješenja kao što je Proof-of-Stake (mehanizam konsenzusa koji troši manje energije) dobivaju na snazi.

Budućnost: široka i neistražena

Kriptovalute preoblikuju različite sektore, od financija preko umjetnosti do upravljanja lancem opskrbe. Ipak, putovanje tek počinje. Potencijal blockchain tehnologije je ogroman i uglavnom neistražen.

Transakcije nekretninama mogle bi se učiniti učinkovitijima korištenjem pametnih ugovora, tehnologije blockchain. Filantropija bi mogla postati transparentnija, što bi donatorima omogućilo praćenje njihovih doprinosa. Javni sektor također ima koristi, potencijalno pružajući građanima jasnoću o korištenju njihovih poreznih doprinosa.

Izvan spekulativnog

Kriptovalute su više od spekulativne imovine. Oni nude nove načine poslovanja, stvaranja umjetnosti i izgradnje povjerenja. One osnažuju one koji su prethodno bili isključeni, nudeći priliku za sudjelovanje u globalnom gospodarstvu.

Međutim, oni nisu lijek za sve. Kao i svaka disruptivna tehnologija, dolaze s izazovima. Ipak, jedan predstavlja inovativan pristup dugogodišnjim problemima, što označava intrigantan razvoj u razvoju globalnih sustava.

Kako tehnologija bude napredovala, pravi će test biti moguće li kriptovalute i njihove temeljne tehnologije prevladati ove prepreke i dokazati se kao održiva rješenja.

U području filantropije, na primjer, BitGive već je pionir blockchainovog potencijala za transparentnost, omogućujući donatorima da prate utjecaj svojih sredstava. Slično tome, u javnom sektoru grad Moskva eksperimentirao je s blockchainom za glasanje 2019. godine, s ciljem povećanja transparentnosti i sigurnosti.

Ali ovi primjeri samo grebu površinu mogućnosti.

Kriptovalute bi mogle preoblikovati industriju nekretnina olakšavanjem transakcija putem pametnih ugovora. U javnom sektoru blockchain potencijal može pružiti neusporedivu transparentnost, omogućujući građanima da prate svoja porezna davanja i potičući povećano povjerenje u državnu potrošnju.

Nastavite s oprezom

Ne, unatoč tom optimizmu, oprez je ipak potreban. Kritičari optužuju kriptovalute za omogućavanje ilegalnih aktivnosti, pripisujući njihovoj inherentnoj anonimnosti.

Osim toga, potrošnja energije bitcoina i drugih kriptovaluta izazvala je zabrinutost za okoliš. Prema Cambridge centru za alternativne financije, bitcoinova godišnja potrošnja energije konkurira onoj u nekim zemljama.

Regulacija je još jedno složeno pitanje. Vlade

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr