Visoko učilište Algebra novu akademsku godinu započinje s rekordnih 2.000 upisanih studenata

Novu akademsku godinu Visoko učilište Algebra započinje s rekordnom brojkom od čak 2.000 upisanih studenata, čime je postala jedna od pet najvećih hrvatskih institucija koje izvode stručne studije. Povećanje broja brucoša od čak 15% u odnosu na prošlu akademsku godinu jasan je signal da je Algebra institucija koja vjerojatno uživa najveći porast povjerenja mladih koji streme digitalnim karijerama.

Algebrin Welcome day obilježio je početak akademske godine 2023./2024., a održan je drugu godinu zaredom u prostorima Spark Event Spacea, na zagrebačkom kampusu Algebre – najmodernijoj i najvećoj privatnoj edukacijskoj infrastrukturi u Republici Hrvatskoj, a koje se prostire na više od 12.000 četvornih metara. Na svečanom događanju okupilo se 650 domaćih i stranih brucoša te pedesetak međunarodnih studenata na razmjeni koji su ispunili prostore kampusa i potvrdili da je interes za inovativne obrazovne programe kod novih generacija još intenzivniji.

Studente je uvodno pozdravio dekan Visokog učilišta Algebra, izv. prof. dr. sc. Mislav Balković i zaželio svima uspješan početak nove akademske godine: „Hvala vam što ste odabrali Algebru kao svoj prvi korak u daljnjem razvoju uspješne karijere. Nakon razdoblja srednje škole, ovo je prvi put da ste suočeni s jednom novom vrstom odgovornosti, koja sa sobom nosi modele rada s kakvima se još niste susretali. Pozivam vas da pristupite savjesno svim zadacima koji su pred vama i koji neće uvijek biti jednostavni. Kolegije smo osmislili na način da vam budu korisni, da kroz njih steknete konkurentna znanja, ali i da vam budu zanimljivi. Danas, u sve većoj areni poslova i karijera, zadali smo si ambiciozan cilj neprekidnog unapređenja naših programa i nastave – stoga gotovo svake godine uvodimo neke novitete pa su tako i kolegiji koje ćete slušati ove godine bolji i drugačiji nego ikada do sada. Pri tome uvijek uzimamo u obzir ankete komentare koje dobivamo od studenata te mišljenja poslodavaca s kojima surađujemo i kod kojih studenti realiziraju stručne prakse. Brojka od 2.000 studenata koju smo na današnji dan prešli uistinu je impresivna i ide uz bok s Algebrinom usmjerenosti na inovacije u obrazovnom sustavu. Tako smo ove godine pokrenuli jedini stručni kratki studij u Republici Hrvatskoj iz područja digitalnih tehnologija, jedina smo obrazovna institucija u zemlji koja je pokrenula prijediplomski studij razvoja računalnih igara i prvo smo visoko učilište koji je uspostavio suradnju s University of London s čime smo omogućili svim našim studentima koji studiraju prema programima koje je vrednovala njihova sastavnica Goldsmiths priliku da po završetku studiranja dobiju dvije diplome – našu i britansku.“

Prodekanica za razvoj i kvalitetu Visokog učilišta Algebra, Silvija Grgić osvrnula se na novosti u segmentu podrške studentima: „Od ove godine pokrećemo Centar za akademsku podršku studentima. Cilj nam je obuhvatiti uz akademske aktivnosti i one u profesionalnom razvoju studenata kao budućih akademskih građana. Planiramo organizirati radionice koje će pomoći studentima poboljšati elemente koji im utječu na uspješan akademski razvoj kao što su radionice akademskog pisanja, podrške u komunikacijskim i prezentacijskim vještinama, pristupu učenju, uz neizostavno savjetovanje u vidu razgovora sa stručnim osobama koje su tu za sve prijedloge i podršku studentima u nastavi.“

Predstavljen je i Algebrin Odjel za međunarodnu suradnju, posebno Erasmus+ program u okviru kojeg  Algebra ima preko 100 sklopljenih bilateralnih ugovora s visokim učilištima u EU te preko 40 sporazuma i ugovora o suradnji s visokim učilištima izvan EU. Studenti imaju mogućnost provesti tjedan, nekoliko tjedana, semestar, akademsku godinu, ljetne ili zimske praznike u inozemstvu u nekoj od Algebrinih partnerskih institucija van Hrvatske, a Algebra također organizira vlastitu ljetnu i zimsku školu na kojoj strani studenti mogu slušati module iz područja poput umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti i digitalnog marketinga u Hrvatskoj.

Pametne tehnologije, inovacije i intenzivna suradnja s poslodavcima

Da Visoko učilište Algebra posebnu pažnju posvećuje znanstvenim inovacijama, novim tehnologijama te start-up projektima, dokazuju i aktivnosti Algebra LAB-a. Predstavila ih je njegova rukovoditeljica, doc. dr.sc. Maja Brkljačić, istaknuvši da fakultet nije mjesto isključivo namijenjeno studiranju, već da se u okviru Algebra LAB-a, nasljednika najstarijeg i prvog poduzetničkog inkubatora u regiji ZIP-a, koji je do sad inkubirao 15 uspješnih generacija, studenti imaju priliku uključiti u razne tematske hackathone iz područja AI-a, svemirskih tehnologija te pametnih i zelenih industrija.

Studentima se u Algebri pružaju brojne mogućnosti kroz izravnu suradnju s poslodavcima, istaknuo je Domagoj Švigir iz Algebrinog Centra karijera: „Centar karijera središnje je mjesto za pružanje podrške studentima, u obliku savjetovanja, izvannastavnih edukacija, povezivanja s poslodavcima i poduzetnicima te kroz druge oblike intervencija s ciljem ranog razvoja karijere i unaprjeđenja osobnih vještina. U fokusu su nam stručne prakse, ali organiziramo i posjete poslodavcima kod kojih studenti imaju priliku saznati sve što ih zanima o poslovanju kompanija, a nama su ti susreti dodatno korisni jer nam pomažu oplemeniti i naše studijske programe kako bi oni uistinu odgovarali na stvarne potrebe tržišta rada.“

Silvio Papić, voditelj Algebrinog studija sistemskog inženjerstva predstavio je Algebra Klub Inovatora (AKI) koji je pokrenut ove godine, a već bilježi zavidne rezultate svojih studenata koji su odnijeli medalje na nekoliko domaćih i stranih izložba inovacija: „U AKI su dobrodošli svi oni koji žele sudjelovati u procesu definiranja ideja koje će kroz projektni rad u timovima pretvoriti u stvarnost. Misija Algebra kluba inovatora je poticati kreativnost, inovativno razmišljanje, razmjenu znanja i iskustava među studentima Visokog učilišta Algebra kroz edukaciju, radionice i rad na projektima, te pružati podršku studentima u realizaciji njihovih ideja“ – istaknuo je Papić.

Studentima su na raspolaganju i brojne sportske aktivnosti poput stolnog tenisa, badmintona, sportskog penjanja, planinarenja, košarke, futsala u okviru fakultativnog AlgebraFIT programa kojeg vodi Tin Petračić, a za one koji se više vide u e-Sportu aktivna je i Algebrina studentska gaming sekcija koja prihvaća nove članove i čiji je tim pobjednik ovogodišnjeg Student Esports Tournamenta.

U okviru Welcome Day-a održane su i mentorske radionice za sve brucoše u tridesetak manjih grupa kojima su koordinirali voditelji Algebrinih studijskih programa i ostali mentori kako bi time studentima dali dublji uvid u ono što ih očekuje u novoj akademskoj godini i kako bi već prije prvog dana nastave uspostavili osobni odnos studenata i njihovih mentora.

Više o temi

Izvor:Bug.hr