Što sve nudi početni QLED model za 2023., Samsung Q60C?

SPECIFIKACIJE – Samsung QE55Q60CAUXXH
Zaslon 65 LED/ 4K (3.840×2.160) / 60 Hz
HDR Da (HDR10+, HLG)
Priključci 3x HDMI 2.0, 2xUSB
Mreža LAN, Wi-Fi (802.11ac), Bluetooth 5.2
Procesor Odijelo Quantum procesor 4K
Softver Tizen Smart TV

Samsung je u svoju početnu QLED seriju ugradio dovoljno tehnologije da zadovolji prosječnog kupca. Dizajn, Quantum Dot nadogradnja i kontrast zahvaljujući VA panelu omogućit će prilično dobru kvalitetu prikaza. Ova serija za 2023. godinu dolazi s tzv. AirSlim dizajnom. U prijevodu se radi o minimalistički dizajniranom modelu koji s prednje strane ima tanke rubove oko zaslona koji dopuštaju zaslon da dominira. Televizor se postavlja na relativno kratke i nenametljive tanke noge, a iz profila se radi o prilično tankom modelu od 2,5 cm. Ovaj model s dijagonalom od 55 inča na Samsungovoj stranici dolazi s cijenom od 899 eura. Za model od 65 inča treba izdvojiti 1249 eura. S ovakvim cijenama glavni konkurenti na tržištu mogli bi mu biti Hisense ili TCL modeli koji se u istom cjenovnom rangu pokušavaju probiti s više ugrađenih značajka.

Minimalistički dizajn
Minimalistički dizajn “bez ruba” s tri strane i tankim prilagodljivim nogama

Samsung Q60C serija dolazi s rubnim dual LED osvjetljenjem kod kojeg se posebno emitira hladno plavo svjetlo i toplije crveno osvjetljenje. Zbog pristupa takvoj slici trebao bi imati prirodniji prikaz. Kako se radi o rubnom osvjetljenju, to znači da ne postoje zone lokalnog zatamnjenja za preciznije upravljanje osvjetljenjem. Samsung Q60C ima VA panel koji nativno dolazi s nešto višim kontrastom u odnosu na IPS modele te QLED slojem zbog kojeg će doći do izražaja boje. Radi se o televizoru koji nudi dosta za početnu QLED seriju. Za obradu slika brine se Quantum Processor 4K lite koji omogućuje vrhunski slike niže rezolucije na 4K, ali mu i nedostaju neke od AI značajki punokrvnog modela iz viših serija. Jedna od značajki kojom se Samsung pohvalio je i Quantum HDR tehnologija, a od HDR formata podržani su HDR 10+ i HLG.

Za ljubitelje igara ovaj model ima nešto skromniju podršku. Za jasniji prikaz slike pobrinut će se opcija Motion Xcelerator koja automatski procjenjuje i kompenzira slike u odnosu na izvor sadržaja, a tu su i ALLM (Auto Game Mode) i Game Motion Plus. Podrške za HDMI 2.1 nema, što je donekle i logično s obzirom da se radi o televizoru s klasičnim ekranom od 60 Hz. Freesync i G-Sync tehnologije također nisu podržane. Kad smo se već dotakli konektora, oni se nalaze u udubljenju na stražnjoj strani i sastoje se od tri HDMI 2.0 i dva USB-a. TV podržava Wi-Fi 5 povezivanje i opremljen je podrškom za Bluetooth 5.2.

Daljinski upravljač SolarCell nema klasične baterije, već se napaja solarnom energijom
Daljinski upravljač SolarCell nema klasične baterije, već se napaja solarnom energijom

Za zvuk se brinu dva stereo zvučnika izlazne snage 20W, a ovaj model podržava tehnologiju OTS Lite virtualnog zvuka koji prati akciju i Q-Symphony povezivanje s vanjskom soundbar jedinicom, gdje svi zvučnici rade zajedno za najbolji mogući učinak. reprodukcija.

Modeli iz serije Q60C dolaze s nešto lakšom verzijom Tizen sustava, ali Smart Hub sučelje i dalje ima sve najvažnije streaming aplikacije i intuitivnu navigaciju kroz opcije. Televizorom se upravlja putem minimalističkog daljinskog upravljača SolarCell za koji nisu potrebne uobičajene baterije. Uz tipke za navigaciju kroz izbornik, daljinski upravljač ima namjenske tipke za Netflix, Prime Video, Disney + i Samsung TV Plus.

Samsung Q60C serija nudi se u veličinama od 43 do 86 inča, uz vrlo dobar kontrast zbog VA panela, isti takav prikaz boja zahvaljujući QLED tehnologiji te tanak, minimalistički i moderan dizajn. Ako tražite više mogućnosti i značajki, one su dostupne na višoj stepenici, ali i skupu, rangu QLED i Samsungovih OLED modela.

Više o temiIzvor:Bug.hr