4 projekta za testiranje EUDI novčanika

Europska komisija je 3. lipnja 2021. godine predložila zakon o pouzdanom i sigurnom digitalnom identitetu za sve Europljane. Također je pozvala države članice da rade na skupu alata koji bi se bavili tehničkim aspektima budućeg sustava. Taj tehnički posao trebao bi biti u potpunosti u skladu sa zakonodavnim raspravama u Parlamentu i Vijeću, koje se odvijaju paralelno. Također bi trebao biti u skladu s njihovim ishodom. Prvaverzija EUDI wallet toolboxaobjavljena je 10. veljače 2023. godine.

Sada Europska komisija ulaže 46 milijuna eura iz Programa za digitalnu Europu u pilotiranje i poboljšanje novčanika europskog digitalnog identiteta (EUDI). EUDI novčanik će revolucionarizirati način na koji se građani i tvrtke mogu digitalno identificirati kada pristupaju javnim i privatnim uslugama diljem Europe, koristeći svoj pametni telefon na siguran i praktičan način. Omogućit će građanima kontrolu svojih osobnih podataka pohranjenih u EUDI novčaniku. Novčanik će također biti opremljen mehanizmima za smanjenje dijeljenja podataka za pristup uslugama.

— tekst se nastavlja nakon oglasa —

4 pilot projekta

Ulaganje podržava 4 paneuropska pilot projekta koji će razviti i testirati upotrebu EUDI novčanica za pojedince i tvrtke u različitim slučajevima svakodnevne upotrebe. Ovi slučajevi upotrebe pokrivaju i javne i privatne usluge s nacionalnim i prekograničnim interakcijama.

Svakodnevni scenariji uključuju:

  • pružanje identifikacije na liniji ja izvan mreže javne i privatne usluge;
  • prikazivanje vaše mobilne vozačke dozvole;
  • autoriziranje plaćanja;
  • elektroničko potpisivanje dokumenata;
  • predočavanje liječničkih recepata.

Na primjer, novčanik EUDI olakšat će građanima EU-a putovanje i preseljenje u novu zemlju. Uključivat će digitalne putne vjerodajnice, te će pojednostaviti procese otvaranja bankovnog računa, registracije za SIM karticu, dokazivanja obrazovnih i stručnih kvalifikacija te traženja socijalnih beneficija putem Europske kartice zdravstvenog osiguranja.

Zemlje uključene u pilot projekt EUID Potential, projekt koordiniraju Njemačka i Francuska uz sudjelovanje 17 država članica i Ukrajine

Pilot projekti velikih razmjera u koje je uložila Europska komisija pomoći će državama članicama i drugim dionicima da se pripreme za stupanje na snagu Uredbe oeuropskom digitalnom identitetuo kojoj se trenutno pregovara.

Kako bi pomogle u postizanju ciljaPrograma politike digitalnog desetljećada svi koji žive u EU-u imaju pristup sigurnom i korisniku jednostavnom eID-u do 2030., države članice će svakom građaninu EU-a omogućiti pristup EUDI novčanici na mobilnom telefonu ili drugom digitalnom uređaju.

Zakonodavstvo će osigurati da se takvi digitalni novčanici koji su već u tijeku u nekoliko država članica, poput Poljske i Finske, temelje na usklađenim standardima diljem Unije i da ih građani mogu neometano koristiti preko granica. Građani će imati punu kontrolu nad podacima uvijek koje dijele, a korištenje novčanika bit će potpuno dobrovoljno.

Projekt ERV-a koordinira Švedska uz sudjelovanje 18 država članica i Ukrajine. Uključuje preko 15 javnih uprava i preko 40 privatnih subjekata

Uključeno 250 organizacija

4 pilot projekta uključuju više od 250 privatnih i javnih organizacija u gotovo svim državama članicama, kao i Norveškoj, Otoku i Ukrajini, i trajat će najmanje 2 godine. Oni predstavljaju zajedničko ulaganje od preko 90 milijuna eura u ekosustav digitalnog identiteta EU-a, koje Komisija sufinancira s 50 %.

Radit će se na 11 prioritetnih slučajeva korištenja kako bi se poboljšao pristup građanima vrlo pouzdanim i sigurnim sredstvima elektroničkog identiteta. Pilot projekti testirat će cijeli ekosustav, od izdavanja novčanika korisniku, do uključivanja podataka o osobnom identitetu, dodavanja dodatnih dokumenata i prezentiranja tih informacija pružateljima usluga. Na primjer, u javnu službu, ljekarnu ili hotel kojem korisnik želi pristupiti.

Projekt Nobid koordinira Norveška uz sudjelovanje 8 država članica i zemalja EEA. Uključuje više od 5 javnih uprava i više od 15 privatnih subjekata

Četiri pilot projekta blisko će surađivati ​​jedan s drugim članicama Komisije. Njihovi će rezultati biti uključeni u tekući razvoj tehničkih specifikacija za EUDI novčanik od strane stručne skupine eIDAS-a.

Kako bi podržala pilot projekte i kontinuirano poboljšavala tehničke specifikacije EUDI novčanica, Europska komisija razvija prototip otvorenog koda EUDI novčanica. Pružit će vrijedne uvide iz stvarnog svijeta i rješenja za države članice i velike pilot-projekte za korištenje u cijelosti ili djelomično.

Projekt DC4EU koordinira Španjolska uz sudjelovanje 23 zemlje članice i Ukrajine. Uključuje preko 35 javnih uprava i preko 40 privatnih subjekata

Više o temiIzvor:Bug.hr