Meta razvija vlastiti čip isključivo za primjene vezane uz umjetnu inteligenciju

U Meti, krovnoj tvrtki Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, najavljuju kako će njihove potrebe za računalnim resursima, vezanima za umjetnu inteligenciju, u idućem desetljeću “dramatično porasti”. Do toga će doći nastavak istraživanja te tehnologije, izrada novih AI aplikacija i iskustava u postojećim aplikacijama, ali ostvarivanje njihove (još uvijek) glavne misije – metaverzuma kao nove okosnice Interneta.

Za takav razvoj situacije moraju se početi pripremati već sada, pa najavljuju obnavljanje svoje tehnološke infrastrukture kroz tri inicijative.

Razvoj u tri smjera

MTIA (Meta Training and Inference Accelerator) bit će nova obitelj poluvodičkih čipova, procesora specijaliziranih isključivo za aplikacije u području umjetne inteligencije, pokretanja AI modela i izgrađenih prema vlastitim specifikacijama. Kažu da će biti snažniji i energetski učinkovitiji od klasičnih CPU-a, te će se uklopiti u današnje sustave koje pokreću GPU-i slične namjene.

Podatkovni centri nove generacije druga su okosnica Metine infrastrukture budućnosti, također prilagođene AI aplikacijama i modelima. Hardver ugrađen u njih omogućit će obuku i izvođenje AI operacija s visokim razinama performansi, a uključit će i vlastiti čip za video obradu tvrtke, također razvijen u tvrtkama.

Research SuperCluster (RSC) AI superračunalo treći je najavljeni dio ključne infrastrukture, pokrenut nedavno. Već sada se smatra da je riječ o jednom od najbržih AI superračunala u svijetu, a njegovih 16.000 GPU-ova omogućuje istovremeno pokretanje čak 2.000 sustava treniranja umjetne inteligencije.

U Meti vjeruju da će ovaj potpuno prilagođeni pristup osigurati da njihova infrastruktura bude spremna za izazove budućnosti, kojom će dominirati umjetna inteligencija i – kako se nadaju – virtualni svjetovi metaverzuma.

Više o temiIzvor:Bug.hr