Kako investirati i štedjeti u 20-ima, 40-ima i 60-ima (3.): Pitali smo brokera Ivana Stojanovića

Štednja i investiranje za budućnost ne bi se, u teoriji, trebali značajno razlikovati na početku, u sredini i na samom kraju karijere. Ne, teško je vjerovati da mladi, čast iznimkama, od 20-ak godina jednako promišljaju o životu, karijeri i novcu i prihodima u mirovini, poput onih u srednjim godinama, a kamoli poput onih koji su na pragu umirovljeni ili su netom postali umirovljenici. A to je i sasvim logično, nemamo iste prioritete, zašto bi isto investirali i štedjeli. Jedinu grešku koju pritom možemo napraviti da štednju i investiranje ignoriramo.

Stoga smo pitali stručnjake Sandru Ferenčakautoricu bloga MyTetka u kojem svesrdno daje investicijske i savjete za štednju, blogera Tonia Vitalijapoznatog kao Škrti otočanina, te Ivana Stojanovićabrokera i glavnog čovjeka Optimtradera za hrvatsko tržište, koji je također investicijski influencer, na što obratiti pozornost kad štedimo i investiramo u 20-tima, kakvu štedno-investicijsku strategiju odabrati u srednjim godinama, a kako se time baviti prije samog kraja radnog vijeka.

Nakon Tetke ja Škrtog otočaninau trećem i zadnjem nastavku svoje je viđenje podijelio broker Ivan Stojanović.

On se osvrnuo na investiranje kroz životna razdoblja i ponovio tezu koju su provukli i drugi sugovornici – u procesu investiranja nema jedinstvene formule za svakog investitora za alokaciju portfelja i odnosa između udjela imovinskih klasa. Pristup mora biti personaliziran jer nemamo svi iste preferencije u pogledu roka na koji investiramo, očekivanog iznosa i rizika koji smo spremni prihvatiti.

– Prije bilo kakvog ulaganja u klasu imovine potrebno je iskreno odgovoriti na sljedeća pitanja: na koji rok ulažem, koliki povrat očekujemo i kolika je moja tolerancija na rizik. Raspodjela portfelja temelji se na potencijalnim očekivanim prinosima, riziku koji je investitor spreman prihvatiti, razdoblju ulaganja i iznosima koji se ulažu. Važno je pronaći pristup alokaciji koji odgovara svakom pojedinačno, bez obzira na to kakve konstrukcije postoje u teoriji – pojasnio je svoj stav Stojanović i ipak ponudio savjete kako investirati, a za ovaj slučaj bavimo se samo ulaganjem u dionice i obveznice. ETF-ove, ali ne isključujemo druge klase imovine, što ovisi o preferencijama svakog investitora.

Bitno je spavati mirno

– Mlađa osoba u svojih 20-im godinama života može igrati dosta agresivno i imati što posto portfelja u dioničkim ETF-ovima ili čak i nekoj rizičnijoj imovinskoj klasi. U slučaju da u nekom trenutku stvari krenu kontra, to joj čak ide i na ruku jer će kroz mjesečne ili kvartalne uplate investirati dodatni iznos i ima dovoljno vremena da se stvari polože u njenu korist – smatra Stojanović.

Osoba u 30-im i 40-im godinama, već neće imati toliko agresivan pristup iu svom portfelju će imati adekvatan udio manje rizične imovinske klase, kao što su obveznice, ali time će postići i nešto manji prinos. U 50-ima se već treba spremati na financijsku mirovinu (FYM).

– Ako ste ispravno i disciplinirano štedjeli i investirali, trebali biste imati adekvatnu svotu novca koju treba zaštititi od volatilnosti, a samim time portfelj će se sastojati manje od dioničkih ETF-ova, a više od obvezničkih ETF-ova.

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr