Često zavarujuća EBITDA postala je omiljena i kod hrvatskih kompanija

Referencije na EBITDA-u tjeraju nas da zadrhtimo. Previše se ulagača fokusira na zaradu prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije. To ima smisla samo ako mislite da kapitalne izdatke financira Zubić-vila – poznati je komentar legendarnog ulagača Warren Buffett o EBITDA-i kao pokazatelju vrijednosti poduzeća.

Usput tome što Buffett ne preferira taj financijski pokazatelj, danas su rijetke tvrtke koje EBITDA-u neće biti spomenute u financijskom izvješću. Koliko je zaista koristan taj pokazatelj? I zašto se oko njega toliko lome koplja, au isto se vrijeme toliko često upotrebljava?

– Iako je EBITDA ustaljeni pokazatelj u inozemnoj praksi, u Hrvatskoj nije bio uobičajen sve do prije nekoliko godina. Nekako imam osjećaj da je tendencija iskazivanja EBITDA-e u medijima počela s postupkom sanacije Agrokor grupe. Iako je EBITDA jedna od vrlo čestih mjera u analizi poslovanja nekog poduzeća, važno je također navesti da računovodstveni standardi nigdje ne propisuju način njezina izračuna, zbog čega bi u slučaju revidiranih financijskih izvještaja trebalo uvijek provjeriti koje su pozicije uključene u EBITDA-u, a koje nisu – objasnila je Dubravka Kopundirektorica Kopun grupe.

Zbog toga što ne postoji standard za izračun EBITDA-e, u taj se pokazatelj mogu uključiti ili se iz njega isključiti neke pozicije, odnosno tvrtke se izračunavaju na razne načine. Katkad okrećući taj izračun u svoju korist. Pa tako, kao što različitim ljudima pojmovi ‘sreća’ i ‘uspjeh’ različito znače, slično se događa s tvrtkama i njihovim pogledom na EBITDA-u.

– U izvješću je uvijek potrebno pogledati kako je definirana EBITDA. Katkad tvrtke mijenjaju se iz godine u godinu tu definiciju, a onda je teško i praviti usporedbe s prethodnim razdobljima. Nadalje, pitanje je u pogodnostima EBITDA-e što se uključuje u jednokratne stavke. Primjerice, tvrtka će navesti da su troškovi restrukturiranja jednokratne stavke i da se to neće ponavljati ili neće u operativnom trošku staviti usklađenje vrijednosti zaliha. Pogrešne procjene jednokratnih stavki mogu iskriviti EBITDA-u, odnosno uljepšati financijsku sliku tvrtke – smatra kreditni analitičar Mario Kurtović.

Novčani tok pokazuje jasniju sliku

Istraživanje provedeno na godišnjim izvješćima poduzeća u sklopu indeksa S&P 1500 za desetogodišnje razdoblje pokazalo je da je njih 15-ak posto istaknulo EBITDA-u kao ključnu mjeru uspješnosti poslovanja poduzeća. U prosjeku su ta poduzeća bila manja, zaduženija, kapitalno intenzivnija i manje profitabilna od konkurenata te su prvenstveno bila iz djelatnosti zabave, zdravstva, telekomunikacija i nakladništva. To već dulje tvrdi i Buffett, koji kaže da ne želi kupovati tvrtke koje EBITDA-u ističu kao ključni pokazatelj.

– Ako pogledate sve tvrtke i podijelite ih na tvrtke koje koriste EBITDA-om kao mjernim podatkom i one koje se njima ne koriste, vjerujem da ćete naći mnogo više prijevara u prvoj skupini. Pogledajte tvrtke poput Wal-Marte, GE-a i Microsofta: nikada nećete koristiti EBITDA-u u svojim godišnjim izvješćima – rekao je svojedobno Buffett.

Popularnost EBITDA-e vjerojatno je pridonijelo i ono što je manje varijabilno od neto dobiti. Da se EBITDA može zavariti, odnosno da se ne može zamijeniti analiza novčanog toka, Kurtović je pokazao na primjeru tvrtke s prihodom od oko sedam milijuna eura koji je blokirao račun.

– Kumulativna EBITDA u pet godina iznosila je 2,3 milijuna eura. Kad bi se gledala samo EBITDA-u te tvrtke, zaključio bi se da se ona može na godinu vratiti za kredite oko pola milijuna eura. No pogled na novčani tok ne pokazuje da tvrtka nema otplatni potencijal i da ne generira dovoljan novčani tok kako bi podmirivala svoje obveze – kaže Kurtović.

U djelatnostima koje zahtijevaju visoka kapitalna ulaganja i brzorastućim poduzećima EBITDA osobito se može zavaravajući pokazatelj

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr