'ZNAM TKO FINANCIRA MOLITELJE!' Ugledna psihologija tvrdi da vrijeđaju i muškarce: 'Poput metastaza se širi kroz naše društvo'

Autor fotografije: Zagreb.info

Autor: Dnevno.hr

“Javno okupljanje čija je osnovna funkcija diskriminacije žena je nedopušteno i uvredljivo. Što bi se dogodilo da skupina žena zahtijeva nešto što bi išlo u smjeru diskriminacije muškaraca? To je izuzetno opasno. Bojim se da će nam se dogoditi isto što se dogodilo Poljskoj”, rekao je dr. sc. Maja Mamulakoordinatorica Ženske sobe.

Dugogodišnja aktivistkinja iz područja ženskih prava, feministkinja te psihologinja koja godinama pomaže ženama, posebno onima koje su žrtve seksualnog nasilja, za molitelje na Trgu bana Jelačića tvrdi da je riječ o “ultrakonzervativnom, katoličkom pokretu koji je, nažalost, ozbiljno financiran iz inozemstva, od SAD-a i Rusije pa na dalje”.

“Iza njih stoje jake desne političke struje. Već desetak godina svjedočimo njihovom vrlo intenzivnom djelovanju u Hrvatskoj, od referenduma za brak, prikazivanja Istanbulske konvencije monstruoznim aktom, moliteljima ispred bolnice za zabranu pobacaja… Poput metastaza se širi kroz naše društvo. Ruglo je da tako nešto jednom mjesečno postoji na Trgu bana Jelačića”, rekla je Mamula.

‘Molitelji vrijeđaju i muškarce’

Međutim, dodala je da oni vrijeđaju i muškarce jer ih svrstavaju u kategoriju životinja koje se neće moći suzdržati ako ispred njih prođe žena izazovno odjevena.

“Bolje da ne kažem što mislim o tome da se naši političari i političarke koji su na poziciji moći jasno ne očituju o tome i da za takva postupanja nema zabrane. Iz crkve se mogao čuti lijepo usmjeren poziv da se pravi katolici i vjernici mole u privatnosti svoga doma i da od toga ne rade javne ekspoze, što mi je donekle iznenađujuća reakcija”, ističe Mamula.

Kazala je i kako je za nju ‘8. mart’ podsjetnik na sve što su žene postigle, ali istovremeno i da stečena prava nisu zauvijek upisana u kamen i da se lako mogu izgubiti, a komentirala je i najnoviji ‘turistički hit’ promoviran na HTV-u – poziv posjetiteljima Zagreba da kip Marije Jurić Zagorke uhvatila ga je za prsa i nazvala ga odvratnim.

“Voljela bih da je autor dokumentarca možda ipak nešto malo više saznao o Mariji Jurić Zagorki, ženi koja je kao dijete bila u prisilnom braku, protiv svoje volje, iz koje je pobjegla. Dakle, ženi koja je sustavno doživljavala različite oblike seksualnog nasilja”, kaže Mamula.

‘Jedna od pet žena će doživjeti pokušaj silovanja ili silovanja’

“Iznosi svjetske statistike prema kojima je oko 80 posto ubijenih osoba muškaraca, a 20 posto žena. Ubojice su uglavnom muškarci. Hrvatska”, ističe Maja Mamula, “već nekoliko godina ima podjednak broj ubijenih muškaraca i žena po čemu je vjerojatno jedinstven u svijetu što je jako zabrinjavajuće”.

Također, kaže kako će jedna od pet žena doživjeti pokušaj silovanja ili silovanja. Isto tako, jedno će od petoro djece do 18. godine života doživjeti neki od oblika seksualnog zlostavljanja. Daleko češće djevojčice.

Prema njezinim riječima, treba razbiti predrasude o počiniteljima seksualnog nasilja kao nekim čudnim, naoružanim likovima s psihičkim poremećajima koji po noći u mračnim dijelovima grada napadaju svoje žrtve. Kod žena su vrlo često njihovi partneri ili bivši partneri te druge poznate osobe.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr