DORH SE ZAINTERESIRAO ZA MOĆNOG HDZ-ovca! Jandrokoviću više nije svejedno: 'Godinama je pleo svoju mrežu i utjecaj preko kadrova u državnim tvrtkama'

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Autor: Ivana Violić/7dnevno

Državna tvrtka preko koje se godišnje obrnu stotine tisuća eura nedavno je postala sinonim za uhljebljenje. Riječ je, naravno, o Hrvatskim šumama kojima je donedavno upravljao HDZ-ov Krunoslav Jakupčićs kojim su poruke razmjenjivali glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, Vladin glasnogovornik Marko Milić, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ali i Plenkovićev najprisniji suradnik Zvonimir Frka Petešić.

Sve te poruke povezuju s tim što razotkrivaju na koji se način u Hrvatskoj zapošljava u državnim tvrtkama, koje su u posljednja dva mandata premijera Andreja Plenkovića zaposjeli HDZ-ovi kadrovi. Posebno je to izraženo u ovom aktualnom Plenkovićevu mandatu, u kojem je strelovito narastao broj zaposlenih u gotovo svim državnim tvrtkama, neovisno o njihovom poslovanju. Iako su se Hrvatske šume našle u fokusu javnosti zbog Jakupčića, ali i zbog niza afera unutar iste tvrtke, na njezinom čelu ostao je provjereni HDZ-ov kadar, odnosno prvi čovjek šibensko-kninske organizacije stranke Nediljko Dujić. No nisu Hrvatske šume nipošto jedina državna tvrtka o kojoj se govori u kontekstu istrage i afere, uskoro bi na vidjelo mogle izaći i nove afere u Hrvatskoj pošti, za koje se posljednjih tjedana, prema tvrdnjama naših dobro upućenih sugovornika, zainteresiralo Državno odvjetništvo koje provodi izvide u tvrtki na čijem je čelu također HDZ-ovac.

Probrani kadrovi

Riječ je o Ivanu Čuli koji, usput budi rečeno, slovi kao kadar predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, koji se za njega založio kod premijera Plenkovića i prije nešto više od godinu dana kada se u Pošti birala nova uprava. Plenković je navodno bio korak do toga da se Čuli zahvali na suradnji, ali umjesto toga, on je nastavio gdje je stao, pa ovaj Bjelovarčanin Hrvatskom poštom upravlja godinama i tako će i ostati ako mu kakvi istraživači ne poremete planove, što također u posljednje vrijeme nije neuobičajena pojava.

Prema tvrdnjama upućenih, DORH se zainteresirao za nabavu takozvanog sustava paketa, koji se odvijao usred pandemije koronavirusa. Nabava bi, kako svjedoče naši sugovornici koji su ujedinjeni i djelatnici Hrvatskih pošta, mogla biti sporna iz nekoliko razloga, prije svega paket je nabavljen bez raspisivanja javnog natječaja, a za njega je izdvojeno oko 18 milijuna eura te se sumnja da bi mogao biti procijenjen i da je time država, ali i ta državna tvrtka, oštećena za najmanje deset milijuna eura.

Složio se u Hrvatskoj pošti pravi mali HDZ-ov kartel pa tako u Upravi, uz predsjednika Čulu, sjedi HDZ-ov Hrvoje Parlov, Ivan Mrkonjić i Siniša Šukunda. Uz te vodeće pozicije, voditelji Hrvatske pošte spadaju u skupinu najplaćenijih šefova državnih tvrtki u zemlji jer svi ti HDZ-ovi kadrovi zarađuju više od 3000 eura. I dok u Upravi plaćama i pozicijama mogu biti zadovoljni, djelatnici tvrde kako među njima ima sve manje onih koji s radošću odlaze na posao, nezadovoljstvo tinja već godinama, a posebno je problematično bilo prošle godine kada je više od sto zaposlenika Hrvatske pošte moralo potpisati redefinirane ugovore na što su ih pristali preraspodijeliti na druga, uglavnom gora radna mjesta, dok su čelna mjesta u Pošti ostala rezervirana za ona koja su na razne druge načine povezana s Upravom.

Čvrsta ruka

Bolje pozicije takvima su osigurane i bolja primanja, a oni koji su se Čuli usudili suprotstaviti, posebno ljudi koji su godinama radili na vodećim, menadžerskim pozicijama, preko noći su prebacivani na druge pozicije što je, dakako, izazvalo negodovanje i nezadovoljstvo. No kako u Pošti vlada jedna vrsta strahovlade, tako se o tome nitko ne usudi progovoriti javno i naglas, a dodatno nezadovoljstvo među zaposlenicima Hrvatske pošte izaziva to što njihove prijave protiv Čule nisu blijede na plodno tlo, iako ga je prijašnjih godina prozivao i dio oporučenih zastupnika pozivajući premijera Plenkovića da se pozabavi zbivanjima u toj državnoj tvrtki, no premijer Plenković ipak nije odolio Jandrokovićevu pritisku pa je Čulo danas tu gdje jest.

U Pošti je danas i gotovo 9000 zaposlenika, što baš i ne prati primanja te državne tvrtke koja godišnje ostvari oko 1,7 milijardi kuna prihoda. Prosječna plaća u Pošti iznosi nešto manje od tisuću eura, dok je Čulinina plaća 4570 eura, a naši sugovornici problematiziraju i Čulina putovanja i dnevnice te napominju da bi istraživačima mogla biti zanimljiva i prodaja dviju vrijednih nekretnina Hrvatske pošte koja se također odvijala u doba pandemije koronavirusa . Riječ je o zgradi u zagrebačkom Maksimiru te o tvrtkinoj odmaralištu u uvali Dječji raj u Sukošanu.

Zanimljivo je napomenuti da je Općina Sukošan bila je zainteresirana za svojevrsnu kompenzaciju zemljišta te je Hrvatskoj ponuđen 21 milijun kuna, na što oni nisu pristali. Umjesto toga, svoju imovinu odlučili su prodati u paketu pa je tako Hrvatska pošta prodala vrijednu lokaciju nadomak zagrebačkog Ekonomskog fakulteta zajedno s odmaralištem na Jadranu koje se prostire na 13 tisuća četvornih metara s bungalovima.

Sporna prodaja

Riječ je inače o odmaralištu koje je zatvoreno još 2013. zato što država nije uspjela oživjeti stečeni kapital, atraktivno zemljište uz more se prodavalo godinama, a na koncu je iz šestog pokušaja pronašlo kupca kojeg je ta nekretnina dopala za 31 milijun kuna, skup sa zgradom u Zagrebu od 2800 m2 korisne površine od 8500 četvornih metara zemljišta. Naši dobro upućeni sugovornici iz Pošte tvrde da su te nekretnine prodane debelo ispod cijene, odnosno navode da su nekretnine prodane u bescjenju te se pitaju je li se nekome iu ovom slučaju pogodovalo, a zanima ih i čije je interese u ovom slučaju zastupao Čulo. Ovaj je slučaj i ranije prijavljivan nadležnim tijelima, no na njega se nije reagiralo, ali kako se odnedavno DORH zainteresirao za poslovanje Hrvatskih pošta, tako da se naši sugovornici nadaju da bi se ova zamršena situacija ipak mogla razjasniti, pogotovo kada se zna da je kupac tih nekretnina vlasnik tvrtke GIP Pionir Ranko Predović, koji je zagrebačkoj javnosti poznat i kao jedan od građevinara pokojnoga gradonačelnika Milana Bandića koji stoji iza projekta čuvenih zagrebačkih fontana i kontroverzne žičare koja je također preplaćena.

Kada se pak govori o Čuli, treba reći da je on u sustavu Pošte prošao gotovo sve pozicije, au samoj Hrvatskoj pošti je zaposlen još od dana 1997. Vodeću poziciju u HP-u preuzeo je 2017., a navodno i za taj prvi dolazak na čelnu poziciju u tvrtki može zahvaliti predsjedniku Sabora i svom sugrađaninu iz Bjelovara Jandrokoviću. Zgodno je spomenuti da je Čulo, koji je cijelu svoju karijeru vezao uz Hrvatsku poštu, u imovinskoj kartici navodi čak 12 nekretninameđu kojima su zagrebački stan od 106 četvornih metara vrijedan više od dva milijuna kuna, tri građevinska zemljišta u Bjelovaru ukupne su vrijednosti devet milijuna kuna, kao i niz drugih nekretnina u Bjelovaru koje su procijenjene na oko dva milijuna kuna.

Politički zaštitnik

Najveći dio tih nekretnina, prema informacijama iz Čulinog kartona, nasljedstvo je njegove supruge koja je zaposlena u Hrvatskoj poštanskoj banci. Sve u svemu, moglo bi se reći da Čulo, s obzirom na prihode, poziciju i popis imovine, živi sasvim lagodnim životom, a hoće li njegovu ugodu poremetiti DORH-ovo zanimanje za poslovanje u Hrvatskoj pošti, vidjet ćemo, međutim, ako se Čulo nađe u problemima, može se očekivati ​​da bi u nevolji mogao upasti i njegov politički zaštitnik Jandroković, koji je svoju mrežu unutar HDZ-a i svoj utjecaj u stranci gradio preko svojih kadrova u državnim tvrtkama, što je prilično dobra strategija za opstanak.

Autor:Ivana Violić/7dnevno

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr