MET Grupa nudi sigurnost opskrbe

MET Grupa bavi se pružanjem energetskih usluga, a s ciljem postizanja konkurentne i pouzdane nabave prirodnog plina, postupno je povećala svoje sudjelovanje na tržištu LNG-a.

Europska energetska kompanija MET Grupa uspješno se izborila s tržišnom nestabilnošću u 2022. godini te je, zahvaljujući integriranom poslovnom modelu i sposobnosti upravljanja rizicima, financijsku godinu zaključila sa snažnim poslovnim rezultatima. Skokom s 18,1 na 41,5 milijardi eura, švicarska MET Grupa zabilježila je najveći konsolidirani rast prihoda u protekloj godini na tržištu koje je karakterizirao dosad neviđeni rast cijena.

Hrvatska podružnica MET Croatia Energy Trade d.o.o. također bilježi izniman uspjeh s ukupno 1,925 milijuna eura prihoda, čime se pozicionirala visoko na listi najuspješnijih domaćih tvrtki za 2022. godinu.

Kapaciteti na LNG Krk

MET Croatia posluje na vrlo dinamičnom i konkurentnom tržištu trgovine energijom, a proteklih deset godina dokazala se kao pouzdan partner.

Tijekom godina MET Grupa, koja danas posluje u 14 država kroz podružnice, te je prisutna na 30 nacionalnih tržišta plina i 22 međunarodna trgovinska čvorišta, postala je integrirano društvo koje se bavi pružanjem energetskih usluga. Čak je i kriza uzrokovana koronavirusom dokazala da je MET-ov integrirani model vrlo učinkovit: kada je jedan dio poslovanja bio suočen s teškoćama, društvo se moglo uspješno preusmjeriti i osloniti na drugi dio poslovanja.

S ciljem postizanja konkurentne i pouzdane nabave prirodnog plina, MET Grupa postupno je povećala svoje sudjelovanje na tržištu LNG-a. Prošle godine, MET je uvezao preko 30 TWH tereta LNG-a u Hrvatsku, Grčku, Španjolsku, Belgiju i Ujedinjeno Kraljevstvo. S nedavno osiguranim kapacitetima na njemačkom terminalu, MET Grupa postala je jedan od geografski najraznovrsnijih uvoznika LNG-a u Europu. Kao dio svoje nastavljene ekspanzije i radi omogućavanja globalne prisutnosti, MET je također otvorio ured i u Singapuru.

MET uspješno posluje u Hrvatskoj od 2013. putem podružnice MET Croatia Energy Trade d.o.o. Uvoz plina osiguran je s LNG terminala na otoku Krku te preko interkonekcija sa Slovenijom i Mađarskom. Podružnica u Hrvatskoj zakupila je ukupno 4,7 milijardi kubičnih metara kapaciteta za uplinjavanje na LNG terminalu, na razdoblje od dvanaest godina. U 2022. dopremljeno je 12 tereta s više od 8 TWh LNG-a. Inače, LNG se pokazao iznimno važnim za Hrvatsku i šire jer se povećala raznolikost opskrbe.

MET Croatia ima zakupljene skladišne kapacitete i u jedinom podzemnom skladištu plina u Okolima, čime se jamči neupitna sigurnost opskrbe. Poslovanje u Hrvatskoj usmjereno je na opskrbu industrijskog segmenta tržišta, s individualnim pristupom prilagođenom kupcima.

Prilagodili se izazovima tržišta

Volatilnost tržišta donijela je nove izazove u Hrvatsku, a visoke cijene povećale su složenost proizvoda. Mnogi manji opskrbljivači nisu mogli pratiti t

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr