Ni regulativa koja dolazi za godinu dana ne bi spasila novac ulagača u BitLucky

Rasprava u Hrvatskom saboru rasvijetlila je poziciju kripte u odnosu na tradicionalne financije.

Hoće li Uredba o tržištu kriptoimovine (MiCA) spriječiti prijevare u kripto svijetu? Teško, složeni su sudionici okruglog stola “Kriptoimovina”, koju je u Hrvatskom saboru organizirao zastupnik Tomislav Troskot. Povijest financija, ai inovacija, vezana je uz prijevare.

Ni tradicionalna financijska industrija nije ih lišena, unatoč visokoj razini regulacije. Naravno, u još uvijek nereguliranom području kriptovaluta i kriptoaktive općenito, neki love u mutnom dok se drugi nadaju brzoj zaradi. Tako će i biti, ali bitno teže, nakon što za 12 do 18 mjeseci stupi na snagu nedavno usvojeni MiCA.

Sudionici panela, logično, osvrnuli su se i na nedavni slučaj prijevare u režiji riječke tvrtke BitLucky i teške, procjenjuju se, 70 milijuna eura. Tomislav Gračan, član Uprave Zagrebačke burze, pita se “tko bi normalan BitLuckyju povjerio svoj novac”.

“Kompanije nema na popisu kriptomjenjačnica Hanfe, a na kojoj se nalaze tvrtke koje su već sada pristale na određeni vid regulacije i transparentnosti. Onda se pitate zašto bi oni koji žele zaraditi baš njima dali novac”, ističe Gračan.

Ključna je edukacija
Nikola Škorić, izvršni direktor Electrocoina, pak navodi da je jasno da oni koji su povjerili svoj novac BitLuckyju nisu htjeli zaštititi. Indikativno je, napomenuo je Tomislav Ridžak, član Uprave Hanfe, da nisu dobili niti jedan upit svojih klijenata te da nikome ništa nije sumnjivo. “Ne postoji netko tko sve zločine može spriječiti”, upozorava Ridžak.

A da su na njihovom popisu, pitanje je li afera imala drugačiji epilog. Pratili bi poslovne procese i kako izvještavati o planiranju pranja novca, ali svejedno ne bi mogli uštedjeti novac. Ali to ne znači da nema propisa. Postoji Zakon o obveznim odnosima i kazneni zakon koji regulira ovakve slučajeve”, objašnjava Ridžak.

Odvjetnik i predsjednik UBIK-a Vlaho Hrdalo i direktor Electrocoina Nikola Škorić/P. Maček/PIXSELL

Ali kriptoimovina ne pati samo od percepcije rizične imovine, već i od velike volatilnosti, tj. fluktuacije cijena. Ne, Gračanova analiza pokazala je da se kriptovalute ne razlikuju puno od tradicionalnog financijskog tržišta.

Naveo je da je lanjska analiza pokazala korelaciju između američkih tržišta kapitala i bitcoina. “Bitcoin je prošle godine pao 71%, a dionica Tesle, na reguliranom tržištu, 67%. Dakle, teško je razumjeti tradicionalna tržišta, a još teže ona iza kojih stoji tehnologija koju prosječni čovjek slabo razumije”, ističe Gračan.

A upravo to, u kombinaciji s lošom financijskom pismenošću, Hrvati općenito drže podalje od ulaganja u kriptoimovinu. “Najveći interes postoji među populacijom mlađom od 30 godina te onom između 30 i 40, no dominantnu vrijednost ljudi ipak drže u tradicionalnim oblicima imovine”, otkriva Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Aseet Managementa (ICAM), društva za upravljanje investicijskim fondovima. ICAM ne ulazi u kriptoimovinu jer ne postoji okvir, no Kurtović je osobno ipak nešto malo uložio.

Napominje i da je regulacija u svijetu kriptoimovine nužna posebno zbog komunikacije. “U tradicionalnoj financijskoj industriji više moramo komunicirati o riziku nego o prednostima, au kripto industriji, zbog nedostatka regulacije, tome nije tako. Mora postojati zajednički nazivnik za sve”, kaže Kurtović.

Upravo su zato edukacija i financijska pismenost ključne, ističe Vlaho Hrdalo, odvjetnik i predsjednik Udruge za blockchain i kriptovalute (UBIK). Prema njegovim riječima, uredba, pa tako ni MiCA, neće zaštititi građane od prijevara, već se donosi kako bi regulator lakše kontrolirao tržište. Za obrazovanje, pak, ističe, prostora ima jako puno.

Sabotaža industrije
A oni koji marljivo i transparentno ocjenjuju svoj posao u 15 godina staroj industriji koja polako ali sigurno unosi brojne promjene u svijetu financija se susreću, otkrio je na panelu izvršni direktor Electrocoina Nikola Škorić, s brojnim klipovima. Prije svega, kaže, Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke, otvoreno govori da kriptovalute nemaju nikakvu vrijednost. Naime, tvrtkama iz ove industrije banke onemogućuju otvaranje računa.

“Kripto je od nastanka ugrožen. Electrocoin od početaka,

Više o temiIzvor:Poslovni.hr