Srbija među pedeset najvećih proizvođača duhana u svijetu

Slične površine pod plantažama duhana ima i Japan, čija je teritorija više od četiri puta veća od Srbije.

Prema podacima Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) iz 2021. godine, Srbija se s oko 6.500 hektara pod duhanom nalazi na 42. mjestu proizvodnje ove kulture u svijetu.

Kako se navodi na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, poređenja radi, slične površine pod zasadima duvana ima Japan, čija je teritorija veća od četiri puta veća od Srbije, kao i Meksiko, sa teritorijom od skoro 25 puta veća od Srbije, prenosi N1 .

Iza Makedonije
Kada je riječ o susjednim zemljama, najveći proizvođač je Sjeverna Makedonija, koja sa 16.600 hektara zauzima visoko 19. mjesto na ovoj listi. U 2020. godini vlada Sjeverne Makedonije potrošila je oko 32 milijuna američkih dolara na subvencije za duhan.

Svjetska zdravstvena organizacija, zajedno sa zemljama članicama, obilježila je 31. svibnja kao Svjetski dan bez duhana. Tema ovogodišnje globalne kampanje je “Uzgajamo hranu, a ne duhan”, koja za cilj ima isticanje dugoročne važnosti uzgoja održivih i hranljivih poljoprivrednih kultura umjesto duhana, što u aktualnom, jako složenom trenutku za planet i društvo, posebno dobiva na značaju.

Na sajtu srbijanskog Instituta navodi se da je globalna kriza kada je u pitanju sigurnost hrane u porastu – podstaknuta sukobima, klimatskim promjenama, utjecajem pandemije virusa korona, kao i neizvjesnim posljedicama rata. u Ukrajini.

“Zbog svega spomenutog, rastu cijene goriva, gnojiva i hrane. U takvoj situaciji, uzgoj i proizvodnja duhana predstavljaju samo dodatni teret nikada riješenim problemom gladi u svijetu, već ozbiljno narušenoj životnoj sredini i zabrinjavajućim trendom klimatskih promjena. Svjedoci smo da je u ovom trenutku rekordnih 349 milijuna ljudi na svijetu u čak 79 zemalja, ugroženih zbog nesigurnosti u opskrbi hranom, i to najviše u zemljama s niskim i srednjim prihodima, uključujući 30 zemalja afričkog kontinenta”, navode iz Zavoda.

Dodaju kako mnoge od tih zemalja koriste ogromne površine plodne zemlje za uzgoj duhana umjesto za proizvodnju drugih biljnih kultura važnih za prehranu stanovništva. Trenutno se duhan uzgaja u preko 125 zemalja, na površini od oko četiri milijuna hektara, što je teritorij veći od Ruande. Najveći uzgajivači duhana u popisu u svijetu su Kina, Indija i Brazil, koji zajedno pokrivaju preko 55 posto ukupnih površina pod ovom kulturom.

Subvencije izdašne
Prosječan prinos duhana je oko 1800 kilograma po hektaru, a najveći otkupljivač ovdje je tvrtka JTI iz Sente. Subvencioniraju proizvođače duhana i osiguravaju sredstva za cjelokupnu proizvodnju.

“Garantiramo otkup, garantiramo stalnu kontrolu cijena, tako da dok ne platimo proizvođačima, gledamo troškove proizvodnje kako bismo imali održivu proizvodnju. Dajemo novac za proizvodnju i dajemo dugoročne kredite od tri do sedam godina, dajemo novac za proizvodnju i dajemo dugoročne kredite od tri do sedam godina. “ kaže za Radio-televiziju Srbije Aleksandar Živkov, direktor JTI Senta.

Tvornica u Senti je ove godine ugovorila proizvodnju duhana s više od 330 poljoprivrednih gospodarstava u Srbiji. Za uzgoj duhana potrebna je dozvola Republičke uprave za duhan, a ove biljke su kod nas

Više o temiIzvor:Poslovni.hr