EU zahtijeva da sav sadržaj generiran umjetnom inteligencijom bude jasno označen

Potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost, Vera Jourová, sastao se s predstavnicima tvrtki potpisnica Kodeksa o suzbijanju dezinformacija. Na tom skupu bilo je riječi o dosadašnjim i budućim aktivnostima koje velike platforme moraju provesti kako bi se poboljšala situacija vezana uz dezinformacije na internetu.

Među temama su bile i proruske dezinformacije koje se šire o ratu u Ukrajini, pa je istaknuto kako je potrebno još više ulagati u moderiranje sadržaja i provjeru informacija. Prije svega, to se odnosi na manje zemlje srednje i istočne Europe koje su pod intenzivnim “napadima” ruskih informativnih izvora.

Označavanje AI sadržaja

Ne, riječi je bilo io temi koja se tiče šireg kruga ljudi, umjetne inteligencije. Alati poput ChatGPT-a, Barda i sličnih morat će također biti stavljeni pod dodatni nadzor, smatra Jourová, jer “pravo na slobodu govora pripada ljudima, a ne strojevima”. Sustavi generativne umjetne inteligencije stoga se ne bi trebali koristiti za zlonamjerne napade, stvaranje dezinformacija i slično, pa bi Europska unija mogla početi zahtijevati da se sav njihov stvoreni sadržaj kao takav jasno obilježava.

4⃣ Generativni AI, poput ChatGPT-a. Tome bi se trebala posvetiti namjenska staza unutar Kodeksa.
Sloboda govora pripada ljudima, a ne strojevima.
🔹ove usluge ne mogu koristiti zlonamjerni akteri za generiranje dezinformacija
🔹Takav sadržaj mora biti prepoznat i jasno označen korisnicima. pic.twitter.com/u0fvz4Pzpk

— Věra Jourová (@VeraJourova) 5. lipnja 2023

Ovi alati imaju veliki potencijal za stvaranje dezinformacija, koje mogu koristiti zlonamjerni pojedinci te organizirane i državno sponzorirane organizacije. Potpredsjednica EK stoga smatra da su njihovi tvorci dužni uvesti potrebne sigurnosne mjere, kako se chatbotovi i slični alati ne bi koristili u navedene svrhe. Naglasila je da će velike platforme, koje su potpisnice Kodeksa i podliježu odredbama Zakona o digitalnim uslugama, već u srpnju morati izvijestiti Povjerenstvo o poduzetim mjerama protiv stvaranja i širenja dezinformacija.

Posebno je među njima istaknuo Google, Metu i Microsoft, a Twitteru, koji se nalazi iz Kodeksa povukao prošloga tjednanajavio je dodatno praćenje: “Twitter je odustajanjem od Kodeksa izazvao veliku pozornost pa će se njegovo djelovanje i usklađenost sa zakonima EU hitno i strogo ispitati.”

Više o temiIzvor:Bug.hr