Američke banke ponovno se pripremaju za gubitke, ovaj put zbog tržišta nekretnina

Američke banke razmatraju prodaju hipotekarnih zajmova uz popuste, čak i kada zajmoprimci plaćaju, jer žele smanjiti izloženost posrnulom tržištu komercijalnih nekretnina. Ovo je uslijedilo nakon upozorenja da bi ovaj sektor mogao biti sljedeći na udar nakon nedavnih previranja u američkoj regionalnoj bankarskoj industriji.

Banke kao što su HSBC i PacWest već su prodali zajmove s gubitkom, a drugi olakšavaju sličnu prodaju u budućoj promjeni načina na koji obračunavaju duge komercijalne nekretnine. Očekuje se da će se praksa rasterećenja brzih zajmova povećati ove i sljedeće godine.

U svjetlu nedavnih izvješća Financial Timesa, nekoliko američkih banaka sprema se prodati hipoteke, iako zajmoprimci idu u korak s otplatama. Taj se potez smatra znakom njihove odlučnosti da smanji izloženost poljuljanom tržištu komercijalnih nekretnina koje je teško pogodilo pandemiju.

Uredi zjape praznine, a dugovi se gomilaju

Izdana su brojna upozorenja da je tržište komercijalnih nekretnina sljedeći sektor koji će pretrpjeti posljedice nakon nedavnih previranja u američkoj regionalnoj bankarskoj industriji. Spremnost nekih zajmodavaca da apsorbiraju gubitke na takozvanim profitabilnim zajmovima za nekretnine dokaz je ove zabrinutosti.

– Čujem više o tome nego ikad u prošlom desetljeću. Činjenica da banke žele prodati kredite pojavljuje se u mnogim razgovorima – rekao je Chad Littellanalitičar u CoStaru, istraživačkoj tvrtki angažiranoj na komercijalne nekretnine.

HSBC je navodno u procesu rasprodaje stotina milijuna dolara zajmove za komercijalne nekretnine, potencijalno s popustom, kao dio nastojanja da se prekine izravno kreditiranje američkih developera. Taj je potez u skladu s drugim bankama koji olakšavaju izvršavanje sličnih prodaja u budućoj promjeni načina na koji se izračunavaju duga komercijalnih nekretnina.

Dok banke obično nerado prihvaćaju gubitke na velikim blokovima zajmova koji će zadržati svoju punu vrijednost sve dok zajmoprimci otplaćuju na vrijeme, neke su ohrabrene zbog straha od porasta kašnjenja u budućnosti. To posebno vrijedi za dugove osigurane poslovnim nekretninama koje su doživjele

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr