Njemačka je pripremila 50 milijardi eura za potpunu dekarbonizaciju industrije do 2045. godine.

Njemačka ima za cilj potpunu dekarbonizaciju svoje industrijske proizvodnje do 2045. godine, ali s cijenom ugljika u EU koja se trenutno kreće oko 100 eura po tonu, ulaganja u čiste proizvodne procese još uvijek nisu konkurentna. Njemačka inicijativa‘Carbon Contracts for Difference’ (CCfD) javlja se kao potencijalno rješenje tog problema, objavio je Reuters.

– Ovim modernim instrumentom financiranja postavljamo međunarodne standarde i osiguravamo da sredstva teku tamo gdje su potrebna za transformaciju industrije i donose najveću korist – rekao je. Robert Habeckministar gospodarstva i klimatskih mjera, prilikom predstavljanja programa u Berlinu 5. lipnja.

– To je novi instrument – istaknuo je, rekavši da je slična mjera provedena samo u Nizozemskoj.

Tvrtke koje se prijavljuju za inicijativu moraju dostaviti izmišljenu cijenu CO2 koja bi im omogućila razvoj čiste proizvodnje, a da pritom ostanu konkurentnim konkurentskim tvrtkama koje koriste fosilna goriva. Proizvođač čelika koji prelazi na zeleni vodič, primjerice, može zahtijevati cijenu CO2 od 300 eura po toni kako bi bio konkurentan, što znači da bi bilo potrebno 200 eura državne subvencije za svaku smanjenu tonu CO2.

Od 8. lipnja otvoreno je početno iskazivanje interesa za industrijske sektore kao što su cement, čelik, kemikalije, staklo i papir. Njemačka vlada se nada da će moći dodijeliti finalizirane ugovore u roku od godinu dana nakon nadmetanja.

– Ne radi se samo o velikim industrijskim teškašima u Njemačkoj, nego i što širem sudjelovanju njemačkog malog i srednjeg poduzetništva. Preduvjet za to je da se proizvodnja odvija na klimatski neutralan način – rekao je Habeck.

Sumnja u sposobnost vlade da se odupre lobiranju

Klimatski neutralan u ovom slučaju znači rad na 100 posto obnovljive električne energije i korištenje vodika koji je u skladu s EU-ovom taksonomijom zelenih financija. To znači da će korištenje vodika dobivenog iz fosilnog plina s naknadnim izdvajanjem i spremanjem ugljika (CCS) također biti podobno za potporu, a riječ je o potezu koji se smatra uvjetom koji je nametnuo Christian Lindnerliberalni ministar financija zemlje.

Zelena votka, proizvedene korištenjem obnovljive električne energije, ipak će dobiti veće subvencije, kažu iz njemačke vlade. Očekuje se da će inicijativa uštedjeti 350 milijuna tona CO2 tijekom svog životnog vijeka, što je trećina puta njemačke industrije prema klimatskoj neutralnosti.

CCfD-ovi se dodjeljuju tijekom razdoblja od 15 godina i doći će s cijenom od oko 50 milijardi eura. U teoriji se očekuje da će inicijativa vratiti novac poreznim obveznicima nakon što cijena ugljika dosegne razinu koju su dostavile tvrtke obuhvaćene inicijativom, a razlika će se prelijevati u državnu blagajnu.

Međutim, u praksi su stručnjaci izrazili sumnju u sposobnost vlade da se odupre lobiranju industrije u vrijeme kontinuirane konkurentnosti nakon što se postigne ‘cijena izvršenja’. Sam instrument uglavnom nije testiran i prvi put je predložen 2017.

Dok Berlin čeka odobrenje tijela Europske komisije za

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr