Višanja – vrhunski kuhari otkrivaju tajne slastica

Izbor voća na tržnicama i u vrtovima sve je šareniji i raznovrsniji, a slatke ideje za pripremu deserata sve nas više vesele. Bilo da uživate u degustiranju ili volite vašim slasticama iznenaditi i najzahtjevnijega gosta, višnje spadaju u onu skupinu voća koje rijetko koga ostavljaju ravnodušnim. Osvježavajući slatko-kiselkasti okus i šarmantni izgled ovog tamnocrvenog ploda osvojit će svaku kulinarsku zabavu.

Višnje su drevno antičko voće, na kojemu su znanje u botanici i hortikulturi pokazali još drevni Grci i Rimljani, koji su višnju dobili križanjem domaće slatke i divlje kiselkaste, oblikom manje trešnje. Njihovo otkriće otada je osvojilo srca slastičara, ali uz desertne kvalitete višnja je poznata i po blagotvornom utjecaju na zdravlje. Prirodni sokovi, smoothieji ili frapei odlična su energetska bomba za početak radnog dana.

U Hrvatskoj se višnje uzgajaju u kontinentalnom dijelu i u Dalmaciji. Brojne stare lokalne sorte višanja krase vrtove. Sigurno je najpoznatija dalmatinska sorta maraska ili maraška, koja se prvi put spominje još u pisanim djelima iz 16. stoljeća, a uzgaja se sve od Zadra do Makarske. Plod maraske prepoznatljiv je po izvanrednoj aromi i kakvoći ploda od kojeg se radi popularno alkoholno piće, maraskino.

Od plodova maraske pripremaju se najraznovrsniji deserti. Jedan od njih je i poslastica obiteljske konobe Bepo smještene u Tribunju, malom ribarskom mjestu nedaleko od Šibenika. Vlasnica i glavna kuharica Biserka Jerkov osuvremenila je obiteljske recepture plodovima maraske iz vlastita uzgoja. Treća generacija Jerkovih čuva ugostiteljsku tradiciju u Tribunju, a njihova torta od čokolade i višanja priprema se upravo prema recepturi gospođe Biserke.

  • U biskvit se stave jaja, šećer, čokolada za kuhanje, maslac, oštro brašno, prašak za pecivo i domaće višnje. Za kremu su potrebni čokolada za kuhanje, vrhnje za šlag i cimet. Nakon što se biskvit izvadi iz pećnice, obvezno se treba ohladiti i preliti sokom od višanja. Tortu dekoriram ovisno o prigodi, sada je poslužujemo s dekoracijom od topljene čokolade i s višnjama – pojašnjava Biserka.

Tradicionalna slastica po kojoj je nadaleko poznata zelena Hrvatska su najraznovrsnije štrudle, posebice one od višanja. Na putu prema moru, bilo da se vozite Likom ili Gorskim kotarom, restorani se natječu u pripremi štrudli, a obiteljske recepture čuvaju se kao kulinarska tajna broj jedan. Na našu sreću, u obiteljskom restoranu hotela Mirjana otkrili su nam da je tajna dobre štrudle u ručno vučenom domaćem tijestu. Prema recepturi vlasnika i glavnoga kuhara Darka Flanjka, u restoranu “Mirjana” možete probati domaću štrudlu od sira s umakom od vanilije i preljevom od vrućih višanja. A kako to rade, objasnio nam je kuhar Domagoj Flanjak.

  • Preljev od višanja radimo od netretiranih višanja, koje kupujemo isključivo od lokalnih uzgajivača. Najčešće upotrebljavamo kiselkaste. Za preljev je potrebno skuhati višnje bez koštica sa šećerom, rumom, vanilijom i uz dodatak gustina od domaćeg škroba – kaže Domagoj.

Inspiraciju u višnjama pronalaze i slastičari koji vole suvremeniju interpretaciju ovog obljubljenog voća. Tako u poznatom zagrebačkom restoranu Gallo, smještenom na Zelenom valu, pripremaju pravu ljetnu poslasticu. Semifreddo chefice kuhinje Mire Vučković oborit će vas s nogu. Gospođa Mira u semifreddu spaja zanimljive okuse, ali mi vam svakako preporučujemo da ne propustite semifreddo od šumskog voća s umakom od vrućih višanja.