Kiseli kupus – domaća delicija za zimske dane

Pri vrhu liste omiljenih zimskih namirnica svakako se nalazi i kiseli kupus. Uz kobasice, u verziji na žlicu ili na salatu, s ovom se namirnicom jednostavno ne može pogriješiti. Sjajno će se slagati u robusnim, domaćim jelima, ali i finim restoranskim delicijama. Osim što je namirnica bogata vitaminima, štiti imunitet i posjeduje specifičan, pomalo zarazan miris, kiseli kupus slovi za jednu od najsvestranijih namirnica.

Kiseli kupus oduvijek je cijenjen zbog silnog bogatstva vitamina koje sadrži, a dokazano je čak i da podiže raspoloženje. Nekad su ga koristili kao lijek, a danas ga osim u zdravstvene, ubrajamo i u velike gastronomske dobitke. Ukiseljeni kupus savršena je zimska namirnica. Blagotvorno djeluje na zdravlje, a ujedno postaje sastavni dio čitavog niza jela. Dodajemo ga krepkim varivima i juhama, spajamo sa suhim mesom, neizostavan je dio sarme ili pak u njemu uživamo tek uz dodatak domaćeg bučinog ulja i prstohvat papra.

Najpoznatije vrste našeg, domaćeg kiselog kupusa svakako su onaj ogulinski i varaždinski. Ogulinski kupus svojom kvalitetom osigurao je oznaku izvrsnosti na razini Europske unije dok je postupak zaštite varaždinskog kupusa još uvijek u tijeku. Smatra se da su upravo te dvije sorte najprikladnije za kiseljenje zbog kvalitete uzgoja i tretiranja.

Upravo u okolici Varaždina i Ogulina kiseli kupus omiljena je delicija u hladnim danima. Uzgaja se s lakoćom, pristupačan je cjenovno, a kiseljenje je jednostavan i prirodan proces koji ne oduzima previše vremena. Potreban je samo kupus, sol, papar i jedna velika posuda ili bačva koja na dnu ima pipu za ispuštanje tekućine. Najviše pažnje treba posvetiti omjeru kupusa, soli i vode, ali i temperaturi u različitim fazama kiseljenja.

Tekućina u kojoj stoji kiseli kupus zove se rasol te je odličan lijek za čitav niz bolesti, a samo nekoliko žlica rasola na dan može postati vaša dnevna doza potrebnih vitamina. Ujedno održava kiseli kupus svježim još duže i idealan je dodatak jelima koja na prirodan način želite tek malo zakiseliti.

Kiseli se kupus izvrsno slaže s mahunarkama pa nam tako nije nepoznat spoj kupusa i graha ili ječma. Odlično se snalazi i u različitim varijantama pita zeljanica, u salatama ili pak u kombinacijama sa slasnim kobasicama i sušenim mesom. Uz dodatak kremastog pire krumpira u kratkom roku uživat ćete u vrhunskom jelu. Također, kiseli kupus trpi baš svaku vrstu obrade pa ga tako možete kuhati, pripremati u pećnici, pirjati na tavi ili pržiti u kakvim suvremenim kombinacijama. Ipak, želite li u potpunosti iskoristiti sve blagodati kiselog kupusa, u njemu je najbolje uživati kada je još sirov.

Prosinačku ponudu sezonskih namirnica sad već uhodano prate i naši omiljeni restorani. Tako restoran Stari fenjeri u Požegi nudi predjelo u kojem se spajaju kiseli kupus, bijeli luk i bučino ulje, a Planinarski dom Jankovac u Parku prirode Papuk pak se pobrinuo za glavno jelo – divljač u kiselom kupusu s palentom.

Nađete li se u Iloku, svakako svratite po svoju dozu vitamina u restoran Stari podrum gdje za glavno jelo možete uživati u domaćem iločkom roštilju uz kupus salatu.

U zagrebačkom bistrou Pod zidom, sada tijekom zime, preporučujemo buncek s palentom i kiselim kupusom, pasiranim povrćem i pjenicom od hrena.