Cikla – jelima donosi novu dozu posebnosti

Zanimljivih tamno crvenih do tamno ljubičastih boja, cikla odmah postaje zvijezda svakog tanjura. Jedinstvenog izgleda i okusa, voli se sa slanim dok slatke kombinacije čini još posebnijima. Svakom jelu daje posebnu čar kojoj je teško odoljeti, a po svom sastavu nalazi se pri samom vrhu piramide zdravlja. Ciklu je zbilja lako voljeti!

Okruglog oblika i naizgled sasvim običnog izgleda, cikla će se odlično uklopiti u čitavu paletu jela. Najpoznatija su ona u kojima je spremamo na salatu, no nije nepoznata ni juha od cikle, različite vrste složenaca ili pak namazi. Slatkastog i sasvim posebnog okusa, cikla u potpunosti opravdava naziv “zagrijavajućeg ploda”, kako joj vole tepati.

Cikla je korjenasti plod koji se polako, ali sigurno uvlači u kuhinje gastronomskih znalaca koji je zatim pretvaraju u nezamislivo ukusne delicije. Poznata je činjenica kako je cikla iznimno ljekovita biljka, a osim najčešće upotrebljavanog korijena, njezini su listovi prepuni vitamina.

Iznimno povoljno utječe na rad krvožilnog sustava, jetre, živaca, srca i mozga. Važna je u prehrani vegetarijanaca zbog velikih količina željeza koje sadrži, a koji se mogu pronaći još i u mesu.

Pri kupovini cikle birajte tvrđe glavice manje veličine te one na kojima su još uvijek vidljivi ostaci zemlje. Pažnju valja obratiti i na same listove. Zadrže li oni svježinu, vrlo je vjerojatno da je i plod ostao svjež.

U listovima cikle valja uživati kada su još svježi jer je njihova najveća mana brzo propadanje. Kombinirajte ih s različitim drugim vrstama zelenog lisnatog povrća poput zelene salate ili špinata. Začinite cijelu kombinaciju sokom domaćih limuna i kvalitetnim bučinim ili pak maslinovim uljem pa tu istu zdjelu salate poslužite uz omiljena mesna i povrtna jela. Osim što je neopisivo zdrava, takva salata donijet će raznovrsnost na vaš stol i jelima dati dozu kreativnosti.

Cikla se može kuhati i peći, a kada se odlučite upustiti u baratanje tim jedinstvenim plodom, svakako se opskrbite rukavicama zbog intenzivne boje koju ona ispušta. Ovaj se zanimljiv plod može spremati i za zimnicu u kojem je obliku najzastupljeniji. Osim toga, rižoto od cikle na vaš će stol donijeti sasvim neko novo raspoloženje upravo zbog ružičaste boje koja će podići svaki tanjur. Složenac od krumpira i cikle također će biti odlična ideja u zimskim mjesecima kada tražite nešto zdravo, ali istovremeno privlačno i ukusno.

Odlično će se složiti i s različitim sirevima. Aromatičan kozji ili pak nešto slaniji feta sir upotpunit će slatkasti okus cikle i vaše salate, pite ili pak kremaste namaze te ih dovesti do samog savršenstva.

Osim slanih jela, ciklu možete ubaciti i u kolače, posebice one od čokolade. Učinit će ih sočnijima i daleko zanimljivijima. Ljubičasto crvene šare u kombinaciji s tamnim bojama čokoladnog kolača zadivit će svakog sladokusca.

I kad smo pomislili da je cikli konačno došao kraj, ona će se pojaviti i u super zdravoj varijanti soka. Sama ili u kombinaciji s mrkvom ili bobičastim voćem tvorit će upravo idealan napitak za zimske dane – prepun vitamina i neodoljivo ukusan.

Slasnih se sezonskih delicija drže i naši restorani. Zagrebački bistro & bar Ab oVo ovih dana za predjelo nudi salatu od pečene cikle i kozjeg sira, dok bistro & wine bar Pod Zidom coulis od cikle kombinira s goveđim jezikom na kremi od pastrnjaka i salatom od svježe rotkve. Novigradska Marina još jednom dokazuje kako je sezonsko uvijek najbolje pa tako kod njih možete uživati u lignjama u crnoj tempuri na kremi od krumpira i đumbira uz coulis od cikle. Bistro Agava u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici coulis od cikle pak spaja s divljim lososom, pestom od pistacija, špinatom i zanimljivim čipsom od češnjaka.