Neotkrivene čari prokulice

Prokulice su vrlo bogat izvor vitamina C (88 mg), vitamina A (38 mcg/ µg), vitamina B kompleksa, folne kiseline (61 mcg/ µg), magnezija i kalcija. Ako se pojede primjerice pola kile brzo kuhanih prokulica pokriju se zapravo sve dnevne potrebe vitamina i minerala.

Istraživanje je potvrdilo: Prokulice su najbolje za detoksikaciju

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Cancer Prevention Research, su proveli studiju u kojoj su sudionici bili na različitim programima detoksikacije. Jedna skupina je svakodnevno konzumirala prokulice, a druga skupina je jela neku drugu vrstu namirnice. Nakon 12 tjedana, rezultati su pokazali da je razina toksina bila za čak 61% niža kod osoba koje su svakodnevno konzumirale prokulice. 

Vrlo je važan način pripreme

Nadalje, vrlo je važno kako i koliko ih kuhati da se zaštitni čimbenici ne unište na visokim temperaturama. Tako je primjerice utvrđeno da kuhanje u trajanju od 6-7 minuta ne šteti zaštitnim čimbenicima, ali dulje kuhanje ih u najvećoj mjeri razara. Ukratko, prokulice se ne smije prekuhati.

Otkrijete čari delikatnih okusa prokulice

Iako je prokulica još uvijek neotkrivena namirnica restoranskih jelovnika i češće se spravlja zajedno s ostalim povrćem sotirana ili na lešo, kao prilog uz mesna ili riblja jela, u nekim je restoranima upravo glavna odabranica zimskih specijaliteta.

U zagrebačkom bistrou Mali bar, poznate televizijske kuharice Ane Ugarković preporučujemo da svakako da probate zanimljivu kombinaciju domaćih špageta s prokulicama i istarskom kobasicom. Inspiraciju u slatkim okusima prokulice pronašla je i šefica kuhinje Priska Thuring koja u restoranu Dubravkin put spravlja teleće brizle s pistacijama, prokulicama i cvjetačom.Komentari