Delicije od grdobine koje osvajaju na prvu

Ova nelijepa riba, kao što joj ime govori, ne diči se izgledom, no sasvim sigurno nedostatak dobrog stasa nadoknađuje sjajnim okusom. Izgled grdobine već na prvu ne oduševljava. Glava joj je veća od polovice tijela, a ono je vitko i spljošteno, često nevjerojatno pravilnog oblika. Osim glave, usta ove ribe također su veća od srodnih bića iz podvodnog svijeta, a diči se i izrazito oštrim zubima kojima vješto hvata plijen.

Zbog strašnog je izgleda nazivaju i morskim vragom, a nije rijedak ni naziv žaba ribarica. Ova riba najčešće obitava u dubljim područjima morskog plavetnila te pri ulovu najbolje do izražaja dolazi njezin borbeni karakter.

Oni koji je ipak uspiju uhvatiti, mogu se pohvaliti podatnim mesom koje se, kad se na ispravan način pripremi, svrstava u miljenice među morskim svijetom. Upravo zato se njezino meso divno uparuje sa specijalitetima kao što su škampi i kozice. Zvijezda kakva je, poslužuje se uz jednostavne priloge poput krumpira, aromatizirane palente ili jednostavne blitve na lešo.

Prilično neprepoznata, slasna delicija postaje i želudac grdobine. Zbog raskošne građe ovu ribu odlikuju i teška, velika jetra, ali i želudac koji, pripremljen na pravilan način, postaje delicija za sebe, ponekad čak traženija od mesa ribe.

Na menijima restorana, koji se hvataju u koštac s ovom vještom ribom, najčešće će se naći pripremljena u pećnici, pohana i pržena ili kao dio široko poznatog brudeta. Voli se još i s korjenastim povrćem, a nisu strane ni kombinacije s pravom domaćom, na buri sušenom pancetom. Dobro zalivena maslinovim uljem, uz domaće masline, grdobina uz tek kratku pripremu postaje vrsna delicija dalmatinskog podneblja.

Tako su je u zadarskom restoranu 2 ribara na sjajan način transformirali u medaljone omotane dalmatinskom pancetom te uz jednostavnu blitvu na dalmatinski na sjajan način zaokružili fantastično jelo koje ovo podneblje sigurno najbolje opisuje.

Na lijepome Murteru, u konobi Boba, nude se prave delicije. Kao da grdobina sama po sebi nije dovoljna, u ovom su je restoranu odlučili dodatno začiniti umakom od škampi i tartufa te sve poslužiti uz kremastu palentu sa sušenim rajčicama i kaparima. Osim fantastičnih okusa u konobi Boba počastili su nas i receptom za ovu pravu mediteransku deliciju.

Priprema grdobine u umaku od škampi i tartufa ne oduzima mnogo vremena, pa ipak na tanjure donosi nezaboravne okuse koji na fantastičan način dočaravaju bogatstvo dalmatinskoga kraja.

Priprema ponajprije zahtijeva svježu grdobinu, kojoj je zatim potrebno odrezati rep i nasjeckati ga na ploške. Zatim ploške ribe valja prepržiti na maslinovu ulju, a kada je riba gotova, tava se deglazira bijelim vinom. Dobivenom umaku dodaju se repovi škampa te se sve podlijeva temeljcem od škampa. Za kraj, umak je važno reducirati, dodati mu maslac za bogatije okuse te pustiti da se još kratko krčka kako bi baš svaki sastojak dao maksimalno aroma.

Dok je umak u završnoj fazi pripreme, potrebno je skuhati kremastu palentu, aranžirati je na tanjuru, na vrh palente dodati grdobinu te sve preliti finim umakom. Na vrh dolaze još i neizbježni tartufi, koji na vrhunski način zaokružuju čitavo jelo.

To se zove Mediteran na tanjuru. U slast!