Pristupite odmah: 2022. rekordna godina po gašenju interneta

U protekloj 2022. godini vlade i drugi akteri prekinuli su pristup internetu najmanje 187 putaputa u 35zemalja, oborivši rekord u broju zemalja koje su isključile internet u jednoj godini, prema podacima Access Now i koalicije #KeepItOn, koja ujedinjuje više od 300 organizacija u 105 zemalja posvećenih globalnoj borbi protiv gašenja interneta. Ne samo da se povećao broj prekida interneta, već ti prekidi traju i dulje, ciljaju na određene populacije i koriste se kada je veza s ljudima najpotrebnija, primjerice tijekom humanitarnih kriza, masovnih prosvjeda te aktivnih sukoba i rata.

— tekst se nastavlja nakon oglasa —

Prekidi u 35 zemalja

Indija je u 2022. godini provela 84isključenja interneta čime je već petu godinu zaredom ostala zemlja s najvećim brojem isključenja u svijetu. Sve je više zemalja koje su učestvovale koristiti gašenja interneta kao oružje za kontrolu ljudi, prikrivanje nasilja i ugnjetavanje. Tijekom ruske invazije na Ukrajinu, ruska vojska je najmanje 22 puta prešla na internet zahvaljujući kibernetičkim napadima i namjerno uništavajući telekomunikacijsku infrastrukturu. Mijanmarska vojska ustrajala je u onemogućavanju pristupa internetu u pobunjenim područjima zemlje. Iranski režim odgovorio je na prosvjede izazvane smrti 22-godišnjeg Mahse (Jine) Amini izricanjem 18 gašenja interneta.

Vlasti ili agresori u svih 35zemlje nametnule su gašenja tijekom prosvjeda, aktivnih sukoba, školskih ispita, izbora, razdoblja političke nestabilnosti ili napetosti zbog vjerskih praznika ili u slučajevima posjeta vladinih dužnosnika. Sva ta gašenja imala su za cilj nametanja preventivne kontrole zbog prijetećih nemira. U većini prekida slučajeva interneta cilj je bio i zataškavanje kršenja ljudskih prava. U pet zemalja prekidi interneta dogodili su se zbog izbora.

Sve dugotrajniji prekidi

Broj gašenja interneta u svijetu premašio je broj gašenja od prije pandemije covida-19. Broj gašenja izvan Indije prošle je godine prvi put premašio 100. U 2022. godini bilo je rekordnih 16 obustava rada prenesenih iz 2021. godine, uključujući dugotrajno obustavu rada u Tigrayu u Etiopiji, opću obustavu rada u regijama diljem Mjanmare i devet kontinuiranih blokada internetskih platformi. Iz 2022. u ovu 2023. godinu preneseno je 16 obustava, od kojih je 12 premašilo trajalo obustave od najmanje godinu dana.

Ukorijenjeni obrasci

U 133 od 187 ukupnih isključenja interneta u prošloj godini registrirani su neki od oblika nasilja nad stanovništvom pogođenim tim gašenjem, obično su nasilja vršena nad pripadnicima nacionalnih manjina. Takvih slučajeva registrirano je manje u 2021. godini, njih 112, u 2020. godini njih 99, au 2019. godini 75, što ukazuje na nagli rast nasilja u vrijeme prekida interneta. U nekim slučajevima, poput Irana, vlast je brutalno gušila prosvjede, u drugim slučajevima poput oružanih sukoba ili rata vlade ili vojni režimi provodili su gašenja interneta kako bi se prikrila kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava kao što su ubojstva, mučenja, silovanja i drugi ratni zločini. . Raketni napadi doveli su do 15 gašenja interneta u 2022. godini od čega su ih 14 uzrokovale ruske vojne snage u nizu gradova i regija Ukrajine. a jedan je slučaj zabilježen kada je vojska Saudijske Arabije raketirala telekomunikacijsku infrastrukturu u Jemenu.

Povezane objave

  • Indija je imala daleko najviše isključenja interneta u 2021.

  • Korištenje EU novca za bolje javne elektroničke usluge

  • Europski plan ulaganja 5G za povezanu i automatiziranu mobilnost

  • MSD31: Poslovna otpornost ... nova moć poslovanja

Više o temiIzvor:Bug.hr