Zemlje BRICS-a premašile su G7 po BDP-u

BRICSakronim za skupinu zemalja koja okuplja Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrikapostao je bogatiji od skupine G7. Naime, nedavna financijska izvješća sugeriraju da je BRICS već sada najveći svjetski blok budući da trenutno doprinosi 31,5 posto globalnom BDP-u, ispred G7, koji doprinosi s 30,7 posto. “Globalni jug” kako zemlje BRICS-a sada nazivaju svjetski mediji pokazuju ne samo značajnu političku, već i ekonomsku silu u međunarodnim odnosima koje bi u određenoj mjeri zajedničkim odlukama mogle ugroziti i ulogu dolara u svjetskoj trgovini pogotovo ako se ostvaruju njihove najave o pokretanju vlastite vrijednosti, makar i digitalne.

Poželjna skupina

Inače, BRICS je neformalna ekonomska organizacija kojoj želi pristupiti sve veći broj zemalja. Najnoviji zahtjevi za pristupanje dolaze iz Tunisa i Irana, interes za pridruživanje BRICS-u postoji u Alžiru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptu, Argentini, Meksiku, Urugvaju, Bangladešu i Nigeriji. I tu se vjerojatno neće stati.

A ako ikoga treba podsjetiti, G7 je “neformalni forum” šefova država najnaprednijih svjetskih gospodarstava, koji čine Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Japan, Kanada i SAD. Najnapredniji ili ne, moraju se naučiti nositi s izazovima s “globalnog juga” u geopolitičkoj areni.

Inače, akronim BRICS-a navodno je skovao glavni ekonomist Goldman Sachsa 2001. godine, ali uglavnom kao referencu na “gospodarstva u nastajanju”. Tada je doduše postojao samo BRIC, jer se Južna Afrika službeno pridružila skupini 2010. godine i postala “S”.

Nova razvojna banka protiv MMF-a

Prvi službeni summit BRIC je održan 2009. Tada se rasprava o utjecaju te organizacije činila apstraktnom, no već 2014. BRICS je počeo ozbiljno iskorištavati prema većoj integraciji. Jedan od “modela” dogodio se upravo te integracije, kada je osnovana Nova razvojna banka s početnim kapitalom od 50 milijardi dolara.

Trenutačna predsjednica banke je Dilma Rousseff, bivša predsjednica Brazila, a svrha banke je mobilizacija sredstava za infrastrukturu i projekte održivog razvoja na tržištima u nastajanju i zemljama u razvoju. Riječ je o kreditima za razvoj i infrastrukturu koji su jeftiniji i dostupniji te manje rigorozni od onih koje nude neke druge svjetske financijske institucije, a uz takve kreditne aranžmane ne čudi interes mnogih zemalja za ulazak u skupinu BRICS.

Ne, kada financijski ugrožene zemlje žele biti dio tog pakta nitko ne podiže ni obrvu, problem nastaje kad su financijske moćne zemlje počele pokazivati ​​interes za inicijativu, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata i posebno Saudijske Arabije koja je sve donedavno slovila za jednog od najlojalnijih američkih saveznika na Bliskom istoku. Ako i one mijenjaju smjer vanjske politike, to donosi neke nove globalne trendove.

Trguju s Rusijom

Osim toga, valja napomenuti da su se zemlje BRICS-a od početka ruskog rata u Ukrajini samo više udaljile od Zapada tzv. Indija, Brazil, J

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr