Američki proizvođač automobila i Južnokorejska tehnološka tvrtka grade zajedničku tvornicu baterija

GM želi povećati kapacitet proizvodnje na milijun komada godišnje do 2025.

Američki proizvođač automobila General Motors i južnokorejska tehnološka tvrtka Samsung uskoro bi trebali objaviti planove za izgradnju zajedničke tvornice za proizvodnju baterija u Sjedinjenim Državama, javlja Reuters pozivajući se na izvore upoznati sa situacijom.

U siječnju je ta agencija objavila da će General Motors i južnokorejski LG Energy Solution nastaviti s izgradnjom četvrte tvornice za proizvodnju baterija u SAD-u, nakon što je završila gradnja treće tvornice Ultium Cells, u koju zajednički ulažu 2,6 milijardi dolara.

Nekoliko tvornica
Očekuje se da će nova tvornica GM-a i Samsunga koštati više od Ultium Cellsa, a lokacija na kojoj će se graditi neće biti odmah objavljena. GM i Samsung nisu htjeli davati komentare o tome.

“GM i LG Energy Solution složili su se oko izgradnje tri zajedničke tvornice baterija u SAD-u. Također bismo vjerojatno imali više od jedne zajedničke tvornice baterija s GM-om u SAD-u, kako bismo lakše zadovoljili GM-ovu potražnju za baterijama za električna vozila i ispunjavanje ciljeva elektrifikacije”, rekao je izvor iz Samsunga koji je odbio biti imenovan jer nije ovlašten razgovarati s medijima. Dodao je da te dvije tvrtke razmatraju nekoliko zajedničkih tvornica baterija u Sjevernoj Americi.

General Motors je prošle godine najavio proizvodnju 400.000 električnih vozila u Sjevernoj Americi od 2022. godine do sredine 2024. te povećanje kapaciteta njihove proizvodnje na milijun komada godišnje u 2025. godini.

Izvori su rekli Reutersu da GM smatra hoće li mu trebati još dvije dodatne tvornice za električna vozila kako bi se zadovoljila buduća potražnja za električnim vozilima uz korištenje prednosti subvencija prema američkom Zakonu o smanjenju inflacije koji ima za cilj povećati domaću proizvodnju.

Američki predsjednik Joe Biden tijekom svog prošlogodišnjeg posjeta Samsungu Južnoj Koreji pozvao je tamošnju tvrtku da “uđe u partnerstvo” s “članovima američkih sindikata” te je rekao da će zajednički pothvatati “koji proizvode baterije za električna vozila biti ojačani kolektivnim pregovaranjem”.

Pad južnokorejskih dionica
Hyundai Motor Group i SK On, SK Innovation Co Ltd (096770.KS), planiraju osnovati zajedničku kompaniju za proizvodnju baterija u američkoj saveznoj državi Georgiji, investicija je ukupne vrijednosti oko 4,86 ​​milijardi dolara, rekle su dvije tvrtke u utorak.

Prošle su godine proizvođači automobila Stellantis NV i Samsung SDI rekli da će uložiti više od 2,5 milijarde

Više o temiIzvor:Poslovni.hr