Michał Kȩdzia: Studenac će do kraja ove godine otvoriti 120 novih dućana i zaključiti tri akvizicije

by | tra 25, 2023 | Posao | 0 comments

– Gospodarstva CSEE regije i dalje ostvaruju dobre rezultate, unatoč zabrinutostima u vezi s geopolitičkim napetostima i stalnim inflatornim pritiscima. Ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen domaće tržište učinit će još atraktivnijim za financijske investitore – objasnio je u ponedjeljak u Zagrebu na neformalnom druženju s novinarima Michal Kedziapartner za Adria regiju u private equity društvu Enterprise Investors.

Objašnjavajući trenutno stanje njihovih kompanija na domaćem tržištu, Kedzia je istaknuo da s obzirom na veličinu pojedinačnih lokalnih gospodarstava posebno treba razmotriti mogućnosti ulaganja u tvrtke koje nude platforme za širenje unutar regije i izvan nje. Puno je sektora, dodaje, zanimljivo i vrijedno ulaganje, ali oni već imaju postavljene mjere i vrlo su konzervativni po pitanju mijenjanja tih uvjeta.

Još ništa od prodaje Intersporta

Kao tvrtka nastavit će s ulaganjima u uspješna poduzeća sa snažnim izgledima na domaćem, regionalnom i izvoznom tržištu, samostalnim ulaganjima i dodacima postojećim tvrtkama iz njihova portfelja u širokom spektru industrije. Vrijede ograničenog isključenja, po mogućnosti većinski ili puni vlasnički udjeli, objasnili su.

Podsjećamo, Enterprise Investors jedna je od najvećih private equity kompanija u srednjoj i istočnoj Europi, a od osnivanja 1990. godine prikupila je sredstva za devet fondova čija vrijednost kapitala iznosi više od 2,5 milijardi eura. Ti fondovi uložili su 2,2 milijarde eura u 151 društvo iz raznih sektora, a izlaskom iz 135 društava ostvarili su povrat od 4,2 milijarde eura. Na prostoru Hrvatske, tvrtka je poznata po preuzimanju slovenskog Intersporta, hrvatskog Studenca, Lonije i Pan-Peka.

– Prošle je godine Studenac otvorio 70 novih dućana, a do kraja 2023. otvorit će ih 120. Što se Intersporta tiče, EBITDA je prije preuzimanja iznosila četiri m

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr