Fitness narukvice ubrzavaju oporavak u bolnici

Fitbit, Garmin ili Apple Watch, svejedno koji vam je draži, nosivi uređaji za praćenje aktivnosti pomažu pacijentima da se brže oporave tijekom hospitalizacije, pokazalo je novo istraživanje Sveučilišta Južne Australije (UNISA), Meta analiza prikupljenih podataka, objavljena u časopisu Otvorena mreža JAMAotkrili su da su bolnički pacijenti s mjerama aktivnosti bili aktivniji te su manje sjedili i ležali od ostalih pacijenata, što im je u konačnici pomoglo da se brže oporave.

Meta analiza bolničkih podataka

Češljajući podatke 15 različitih studija s ukupno 1911 pacijenata na rehabilitaciju nakon moždanog udara, ortopedskih zahvata i raznih kirurških operacija, studija je otkrila da su pacijenti dnevno prolazili 826 koraka više, da su aktivni bili u prosjeku 10 minuta više te da su mirovali 36 minuta manje od pacijenata prepuštenih klasične skrbi.

Bolnički pacijenti s fitness narukvicama aktivniji su, manje sjede i leže od drugih pacijenata 📷 SCIMEX
Bolnički pacijenti s fitness narukvicama aktivniji su, manje sjede i leže od drugih pacijenata SCIMEX

“Boravci u bolnici često su obilježeni ekstremnom neaktivnošću pacijenata, što paradoksalno može pogoršati druge zdravstvene probleme i produžiti boravak u bolnici. Nedostatak kretanja može uzrokovati niz negativnih ishoda, od funkcionalnog pada i slabosti do invaliditeta, pa čak i većeg rizika od smrti”, upozoravaju . istraživači.

Veliki motivatori

Fitness trackeri su se pokazali izvrsnim motivatorima za poboljšanje tjelesne aktivnosti tijekom boravka u bolnici. A to zauzvrat poboljšava kliničku sliku i sposobnost pacijenta za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao što su ravnoteža i hodanje.

Više kretanja smanjuje rizik od produljene hospitalizacije 📷 Hanggorocandra
Više kretanja smanjuje rizik od produljene hospitalizacije Hanggorocandra

Iako 826 koraka možda ne zvuči puno, poboljšanja uočena ovom studiju doista su značajna i potvrđuju neke prethodne istraživanja koja su pokazala da povećanje kretanja za 250 do 500 koraka dnevno smanjuje rizik od produljene hospitalizacije i povratka u bolnicu zbog raznih nuspojava osnovnih bolesti.

Više o temiIzvor:Bug.hr