Europska komisija predlaže članicama blokirati kineske dobavljače 5G tehnologije

Paketom instrumenata Europske unije za kibernetičku sigurnost 5G mreže, objavljenim još u siječnju 2020. godine, postoje sumnji rizika povezanih s kibernetičkom sigurnošću 5G mreže. Taj je paket mjera donesen uz potporu Europske komisije i ENISA-e (Agencija EU-a za kibersigurnost), a isti akteri sada donose i novo izvješće o napretku, s novim preporukama državama članicama.

Ograničenja za dobavljače

Što se tiče strateških mjera i uvođenja ograničenja za visokorizične dobavljače, u izvješću se navodi da su 24 države članice donijele ili pripremaju zakonodavne mjere kojima će nacionalna tijela ovlastiti za procjenjivanje dobavljača i određivanje ograničenja. Deset ih je već uvelo takva ograničenja, a tri države trenutno rade na provedbi relevantnih nacionalnih propisa. S obzirom na važnost koju infrastruktura za povezanost ima za digitalno gospodarstvo i ovisnost mnogih usluga o ključnim 5G mrežama, države članice trebale bi bez odgode u potpunosti primijeniti instrumente iz paketa, stoji u izvješću.

Komisija je također izrazila veliku zabrinutost zbog rizika koje pojedini dobavljači komunikacijske opreme za mobilne mreže predstavljaju za sigurnost Europske unije. Dodatno je naloženo da su odluke država članica da ograniče ili isključe Huawei i ZTE kao dobavljače za 5G mreže opravdane iu skladu s paketom instrumenata za 5G mreže.

Letovi Huawei-ZTE

Prema Europskoj komisiji, proizvođači Huawei i ZTE znatno su rizičniji od drugih dobavljača 5G tehnologije te preporučuju državama članicama da obrate pozornost, tj. preslikati u svoje zakonodavstvo mjere preporučene u paketu, kako bi se učinkovito i brzo uklonili rizici koji predstavljaju utvrđenu tehnologiju dobavljača.

U okviru svoje korporativne politike kibernetičke sigurnosti i primjene paketa za kibernetičku sigurnost 5G mreže, Komisija će poduzeti mjere protiv izloženosti svojih korporativnih komunikacija mobilnim mrežama čiji su dobavljači Huawei i ZTE. Poduzet će se odgovarajuće sigurnosne mjere kako se ne bi nabavljale nove usluge povezanosti koje se oslanjaju na opremu tih dobavljača. Surađivat će se s državama članicama i telekomunikacijskim operaterima kako bi se ti dobavljači postupno isključili iz postojećih povezivanja usluga na internetskim stranicama Komisije.

Komisija također namjerava tu odluku uzeti u obzir svim relevantnim programima i instrumentima financiranja EU-a.

Preporuke članicama

Izvještaj daje preporuke državama članicama o tome kako osigurati da dionici imaju sveobuhvatne i detaljne informacije od mobilnih operatera o opremi 5G – kako onom koja se trenutno koristi, tako i planovima za uvođenje ili nabavu nove opreme. Navedena je i potreba procjene rizika dobavljača, kao i isključivanje visokorizičnih iz procesa nabave telekomunikacijske opreme.

Više o temiIzvor:Bug.hr